logo
wvhj2023
© Annachizhova | Dreamstime.com
© Annachizhova | Dreamstime.com
27 november 2023

België installeert zonnepanelen op 25 ziekenhuizen Oekraïne

België maakt 2,5 miljoen euro vrij om zonnepanelen te installeren op 25 ziekenhuizen in Oekraïne. De zonnepanelen worden gedoneerd door de Italiaanse fabrikant Enel.

Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten bekendgemaakt. Ze heeft een akkoord met Energy Community getekend. Dat is een internationale organisatie die de Europese Unie (EU) en haar buurlanden verenigt rond energiesamenwerking en energiehulp aan Oekraïne coördineert.

Offgrid
De zonnepanelen worden geïnstalleerd met een batterij, zodat de ziekenhuizen offgrid kunnen blijven functioneren. Decentrale energieproductie is bovendien moeilijker voor Rusland om uit te schakelen. Het doel is om de zonnepanelen nog voor de winter te plaatsen.

Gezien de goede geografische omstandigheden voor wind- en zonne-energie in het zuiden van het land, werkt de Oekraïense regering actief aan het verhogen van de opwekking van hernieuwbare energie.

Russische aanvallen
‘België voorziet 25 Oekraïense ziekenhuizen van een schone back-up wanneer het net uitvalt door Russische aanvallen’, aldus Van der Straeten. ‘Dat is van levensbelang om ziekenhuizen continu draaiende te houden. Vooral aan de vooravond van een nieuwe winter waar opnieuw grote Russische aanvallen verwacht worden op kritieke energie-infrastructuur. Deze structurele energiehulp helpt Oekraïne met zijn vraag naar het vergroenen van het energiesysteem, ook voor de lange termijn.’

165 noodgeneratoren
België leverde vorig jaar al 165 noodgeneratoren om Oekraïense gezinnen te helpen de winter door te komen na de aanval op de Nova Kakhovka-dam, die een humanitaire en ecologische ramp veroorzaakte. België heeft ook de diesel en benzine geleverd waar noodgeneratoren op draaien.

In totaal heeft België al 33.000 ton diesel en benzine geleverd. Sinds deze aanvallen heeft het Oekraïense ministerie voor Energie gerichte noodhulp gevraagd, en is België erin geslaagd in de wereldwijde top 4 terecht te komen inzake het aantal noodgeneratoren, met dank aan de uitstekende samenwerking met B-Fast.

Frontlinie
Het Directoraat-Generaal (DG) Energie maakt in samenwerking met Oekraïne een lijst op van hernieuwbare-energiebedrijven die de zonnepanelen en batterijen kunnen plaatsen. Het maakt ook de lijst op van ziekenhuizen waar back-up power nodig is. Dat is in het bijzonder dichter bij de frontlinie waar regelmatig black-outs voorkomen en het aantal slachtoffers aanzienlijk is.

Rusland valt sinds de winter van 2022-2023 gericht de Oekraïense energieinfrastructuur aan met rakketten en drones om de Oekraïeners in de kou te zetten. De directe schade aan de Oekraïense energiesector is enorm: sinds 10 oktober vorig jaar werd ruim 65 procent van de thermische, 20 procent van de zonnepaneelinstallaties, en 75 procent van de windcapaciteit verstoord of volledig vernield. Lokale ingenieurs en arbeiders herstellen onafgebroken het energiesysteem, met gevaar voor eigen leven. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten