logo
wvhj2023
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
20 november 2023

Toegevoegde waarde elektrisch vervoer voor Nederland met 1,6 miljard gegroeid

De toegevoegde waarde van elektrisch vervoer is voor Nederland in 2 jaar tijd met 77 procent gegroeid van 2,05 naar 3,63 miljard euro. De installatie van laadpunten voegt zo’n 850 miljoen euro aan waarde toe.

Tussen 2019 en 2021 is de werkgelegenheid rond elektrisch vervoer met bijna 60 procent gestegen. Opkomende markten in de bouw, het transport en batterijen bieden bovendien kansen voor verdere groei. Dit alles blijkt uit een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geschreven in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer dan zonne-energie
Het aantal elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen is de afgelopen jaren snel gestegen. In 2022 bedroeg het aandeel batterij-elektrische personenauto’s in de nieuwverkopen van personenauto’s bijna 24 procent. Daarmee behoort Nederland tot een van de koplopers in Europa. Alleen in Noorwegen, IJsland en Zweden was het aandeel in de nieuwe registraties hoger. In absolute aantallen staat Nederland met volledig elektrische auto’s en lichte bedrijfsauto’s op de derde plek, na Duitsland en Frankrijk.

Dit vertaalt zich in een groeiend economisch belang van de hele elektrischvervoersector – inclusief toeleverende bedrijven – voor de Nederlandse economie. Tussen 2019 en 2021 is de directe werkgelegenheid van elektrisch vervoer gestegen van 19.340 naar 30.210 voltijdbanen. Ter vergelijking: dat is volgens de onderzoekers meer dan het aantal van 27.000 voltijdbanen in de zonne-energiesector.

Laadpalen
Van de totale werkgelegenheid in de Nederlandse elektrischvervoersector is een vijfde afkomstig van bedrijven waarbij alle bedrijfsactiviteiten gericht zijn op elektrisch vervoer, zoals bedrijven die laadpalen plaatsen of elektrische voertuigen (om)bouwen. De rest valt onder bedrijfstakken die een steeds groter deel van hun inkomsten uit elektrisch vervoer halen. Denk dan bijvoorbeeld aan de automotive sector en de installatiebranche. Van de toegevoegde waarde in de elektrischvervoersector is bijna een derde afkomstig van bedrijven waarbij alle bedrijfsactiviteiten gericht zijn op elektrisch vervoer ten opzichte van bedrijfstakken met deels elektrischvervoeractiviteiten.

Onderstaande grafiek laat de toegevoegde waarde van het plaatsen van laadpalen zien, die inmiddels opgelopen is tot zo’n 850 miljoen euro.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten