logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
20 oktober 2023

Holland Solar vraagt Overijssel landelijk beleid zonneparken te volgen

Holland Solar roept de provincie Overijssel op het tijdelijk verbod voor zonneparken op landbouwgrond op te schorten en net als andere provincies het landelijke beleid voor zonneweides te volgen.

Overijssel bereidde afgelopen maand in het diepste geheim een tijdelijk verbod voor op nieuwe zonneparken op landbouw- en natuurgronden.

Brief
Holland Solar stelt het verbod te betreuren, omdat op dit moment op landelijk niveau afspraken worden gemaakt over voorwaarden waaraan zonneweides moeten voldoen.

De branchevereniging roept Overijssel daarom op het landelijke overleg over verdere normering van zonneweides voort te zetten, de uitkomsten daarvan over te nemen en lopende projecten niet te frustreren. Samen met de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Energie-Nederland heeft Holland Solar ze deze boodschap in een brief aan de gedeputeerden van Overijssel toegestuurd.

RES-ambities
‘Met de ban op zonneweides op landbouwgrond brengt de provincie toekomstige Regionale Energiestrategie (RES)-ambities in het gedrang’, stelt Holland Solar. ‘Zo lieten ook verschillende gemeenteambtenaren weten. In de Overijsselse RES-regio’s zijn veel plannen gemaakt voor het ontwikkelen van zonneweides. En die staan met het besluit van de provincie op het spel. Ook voor projecten die zich al in de ontwikkelfase bevinden, is nu veel onzekerheid ontstaan.’ 

Daarnaast laat Holland Solar weten dat de ban geen recht doet aan boeren die hun bedrijf met een zonnepark duurzaam willen veranderen, aan de kansen om met zonneparken ook natuur te ontwikkelen, aan de initiatieven van lokale burgercoöperaties en aan de noodzaak om veel meer hernieuwbare elektriciteit te produceren om de klimaatverandering te stoppen. ‘In de maatschappelijke discussie worden zonne-energie en landbouw vaak lijnrecht tegenover elkaar gezet’, aldus Holland Solar. ‘Dit is onterecht. Zonne-energie biedt agrariërs een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom. Met deze extra inkomstenbron ontstaat er financiële ruimte om te innoveren en te blijven boeren. Daarnaast kan met innovatieve technieken zonne-energie intelligent in agrarische activiteiten worden geïntegreerd.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten