Solar Magazine - Tarieven netbeheerders voor consumenten stijgen met 8 euro per maand
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tarieven netbeheerders voor consumenten stijgen met 8 euro per maand
© Timon Schneider | Dreamstime.com

Tarieven netbeheerders voor consumenten stijgen met 8 euro per maand

De tarieven van de regionale netbeheerders Enexis, Liander en Stedin en hoogspanningsnetbeheerder TenneT stijgen in 2024 met 2,3 miljard euro. Voor consumenten gaat het om 8 euro per maand.

Dat verwacht de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder moet de jaartarieven van de netbeheerders voor het transport van gas en elektriciteit nog vaststellen. De netbeheerders dienen hun tariefvoorstellen daarvoor binnenkort in bij de ACM.

Voorstellen
De toezichthouder publiceert deze voorstellen begin oktober op de website en neemt hier eind november 2023 een besluit over. Dan is bekend hoe hoog de tarieven voor huishoudens en bedrijven in 2024 zullen zijn.

In 2023 betaalden alle gebruikers van de regionale elektriciteits- en gasnetten in totaal zo’n 6 miljard euro aan transportkosten. Dit loopt in 2024 op naar zo’n 7 miljard euro. Gebruikers van het hoogspannings- en extrahoogspanningsnet van TenneT betaalden dit jaar ongeveer 1,3 miljard aan transportkosten en dat wordt komend jaar circa 2,6 miljard euro.

Oorzaken kostenstijging
De kostenstijging wordt enerzijds veroorzaakt door de sterk stijgende investeringskosten van de netbeheerders die gemoeid zijn met de energietransitie. Ze stoppen de komende jaren vele miljarden euro’s in de uitbreiding en aanpassing van de stroomnetten. Deze kosten moeten door alle gebruikers – dus huishoudens en bedrijven – gezamenlijk worden betaald uit de transporttarieven.

Daarboven worden de verwachte tariefstijgingen in 2024 voor een groot deel veroorzaakt door de hogere energieprijzen. Bij het transport van elektriciteit en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat energie verloren. Ook bij het transport van gas ontstaan netverliezen. Netbeheerders zijn hiervoor verantwoordelijk en berekenen deze kosten vervolgens door in hun tarieven. TenneT meldde deze zomer al dat de tarieven als gevolg van de gestegen energieprijzen flink zullen stijgen. Regionale netbeheerders en bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet of extrahoogspanningsnet van TenneT betalen de transportkosten direct aan TenneT. Andere bedrijven en huishoudens die zijn aangesloten op de laagspanningsnetten van de regionale netbeheerders betalen deze kosten via hun eigen netbeheerder.

Uitspraak
Een laatste oorzaak voor de tariefstijgingen is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in juli 2023. Het CBb heeft bepaald dat regionale netbeheerders extra financiële ruimte moeten krijgen voor investeringen in de energietransitie.

De ACM heeft besloten deze extra inkomsten voor regionale netbeheerders – in totaal zo’n 2 miljard euro – over de komende 3 jaar te verdelen. Voor 2024 gaat het om een bedrag van circa 500 miljoen euro. Voor TenneT wordt deze extra ruimte – in totaal circa 200 miljoen euro – na 2024 in de tarieven verwerkt. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Agrozon BV zoekt:

Verkoopadviseur Particulier

Fulltime (40 uur) - Oud Gastel
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Product Owner Energie Management

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN 23
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!