logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
1 mei 2023

TenneT: consument moet komend jaar 62 euro extra betalen voor hoogspanningsnet

Consumenten moeten komend jaar gemiddeld 62 euro extra betalen voor het onderhoud en de uitbreiding van het hoogspanningsnet. Voor midden- en kleinbedrijven (mkb) bedragen de extra kosten 376 euro.

Dit alles meldt TenneT. Deze kosten worden door consumenten en bedrijven indirect via de regionale netbeheerder – waaronder Enexis, Liander en Stedin – aan TenneT betaald.

80 tot 135 procent
De hogere Europese stroomprijzen leidden er vorig jaar al toe dat TenneT de hoogspanningstarieven met 51 procent verhoogde en de extrahoogspanningstarieven met 84 procent.

TenneT verwacht dat de tarieven in 2024 met circa 80 tot 90 procent stijgen voor hoogspanningstarieven en 120 tot 135 procent voor extrahoogspanningstarieven. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit dat het TenneT-aandeel op de elektriciteitsrekening stijgt van 70 euro in 2023 naar circa 132 euro in 2024. Voor een typische kleine mkb’er stijgt het TenneT-aandeel volgens de netbeheerder van 413 naar 789 euro.

Voorschot in 2024
TenneT moet via zijn tarieven onder andere de inkoopkosten voor energie en vermogen dekken. Hieronder vallen de kosten voor: redispatch – het oplossen van transportbeperkingen, de inkoop van netverliezen, blindvermogen en het contracteren van balansvermogen (red. FCR, aFRR, mFRRda).

De hogere elektriciteitsprijzen leiden ook tot hogere prijzen voor de verschillende energie- en vermogen-producten. Daarnaast moet TenneT via de tarieven ook de overige wettelijke taken, waaronder de investeringen in het landelijk hoogspanningsnet op land en op zee, dekken. De hoge inkoopkosten voor energie en vermogen-producten leiden ertoe dat TenneT gedurende 2 jaar een fors bedrag moet voorfinancieren. Vanwege de impact op de financieringscapaciteit van TenneT heeft de ACM aangekondigd om deze kosten vanaf 2024 eerder te laten verrekenen in de nettarieven.

Niet in te schatten
TenneT meldt tot slot dat de nettarieven voor de periode vanaf 2025 nog niet goed zijn in te schatten. Dat is enerzijds zo vanwege de volatiliteit van de energie en vermogen-kosten en anderzijds vanwege de onzekerheid van het tempo waarmee de ACM de energie en vermogen-kosten versneld in de tarieven wil laten landen.

Wel zullen de tarieven zich volgens TenneT minder extreem ontwikkelen dan in 2023 en 2024. Bij gelijkblijvende energie en vermogen-kosten zullen de transporttarieven waarschijnlijk wel blijven stijgen; met circa 15 procent in 2025 en 2026. Indien de elektriciteitsprijzen weer gaan stijgen, is een verdere groei in transporttarieven te verwachten, de groei zal naar verwachting procentueel wel fors kleiner zijn dan in 2023 en 2024. Bij een sterke daling van de elektriciteitsprijs is het de verwachting dat de tarieven weer gaan dalen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten