Solar Magazine - ACM keurt hogere tarieven netbeheerders goed: consument betaalt 116 euro extra
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM keurt hogere tarieven netbeheerders goed: consument betaalt 116 euro extra
© Wessel Cirkel | Dreamstime.com

ACM keurt hogere tarieven netbeheerders goed: consument betaalt 116 euro extra

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de nettarieven voor 2023 goedgekeurd. De tarieven stijgen ten opzichte van 2022 om de hoge netverliezen te compenseren en te investeren in de energietransitie.

Hoeveel de netbeheertarieven stijgen, verschilt per netbeheerder en de capaciteit van de aansluiting.

Wettelijk gereguleerd
De tarieven van netbeheerders zijn wettelijk gereguleerd. Als toezichthouder bepaalt de ACM hoeveel elke netbeheerder voor zijn diensten bij consumenten en bedrijven in rekening mag brengen.

De ACM heeft besloten dat de gestegen kosten van netbeheerders niet ten koste mogen gaan van de investeringsruimte die noodzakelijk is voor de energietransitie. Netbeheer Nederland laat weten daar blij mee te zijn, want hiermee biedt de ACM de mogelijkheid aan regionale netbeheerders om een voorschot op een deel van de kostentoename komend jaar al in de tarieven te verrekenen. Hiermee onderkent de ACM ook het probleem van de netverliezen.

Hogere energieprijzen
Netbeheerders gaven afgelopen oktober 2022 aan de transporttarieven te moeten verhogen omdat zij door de hoge energieprijzen veel extra geld kwijt zijn aan het inkopen van elektriciteit en gas om de transportverliezen te compenseren. Tijdens het transport gaat namelijk een deel van het gas en de elektriciteit verloren. De netbeheerders moeten dat aanvullen door eigen inkoop die duurder is geworden.

Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: ‘De ACM is zich ervan bewust dat de stijgende tarieven op een ongelukkig moment komen. We hebben de voorgestelde tarieven getoetst aan de hand van de methodiek die netbeheerders prikkelt tot efficiency en die ruimte biedt voor investeringen in de energietransitie. Omdat de tarieven hieraan voldoen, keuren we ze nu goed.’

116 euro
De netbeheerders hebben voorgesteld de tarieven van consumenten met gemiddeld 10 euro per maand te laten stijgen; te weten 116 euro voor het hele kalenderjaar. Het kabinet heeft hier al rekening mee gehouden bij het vaststellen van de leveringstarieven van het prijsplafond dat op 1 januari 2023 in moet gaan.

Ook voor bedrijven zullen de transporttarieven stijgen. Mkb-bedrijven die vaak een grootverbruikaansluiting op het regionale net hebben, betalen in 2023 circa 30 tot 53 procent meer voor het transport van elektriciteit en circa 15 tot 35 procent meer voor het transport van gas, afhankelijk van de netbeheerder. Voor grote bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet stijgen de transportkosten met 51 procent. Grootverbruikers met een directe aansluiting op het landelijke extra-hoogspanningsnet van TenneT moeten in 2023 gemiddeld 84 procent meer betalen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Werkvoorbereider

32-40 uur - Amsterdam
DMEGC zoekt:

Benelux Sales Director

Fulltime (40 uur) - Fulltiem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!