logo
wvhj2023
© Martien Van Gaalen | Dreamstime.com
© Martien Van Gaalen | Dreamstime.com
15 september 2023

Installateurs zonnepanelen treffen maatregelen na ingrijpen Arbeidsinspectie, zorgen over onveilig werken blijven

De grootschalige controle van zonnepaneelinstallateurs door de Nederlandse Arbeidsinspectie werpt zijn vruchten af. Ruim de helft van de installatiebedrijven heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Dat blijkt uit een enquête van Solar Magazine. In de tweede helft van augustus namen ruim 100 installatiebedrijven deel aan een enquête van de redactie van Solar Magazine. 

Stillegging
Zonnepaneelinstallateurs liggen, onder andere als gevolg van een reeks valincidenten, al 2 jaar onder de loep bij de arbeidsinspectie. Een versterkte monitoring leidde tot de registratie van tientallen ongelukken en de constatering dat 70 procent de arbowet overtreedt. De handhaving werd versterkt. Zo werden maart dit jaar tijdens een controle van 200 bouwplaatsen bij 140 overtredingen geconstateerd. ‘Bij in ieder geval 25 zonnepaneelinstallateurs was dat aanleiding voor een waarschuwing en/of een stillegging zonder boete en/of een stillegging met boeterapport’, meldde projectmanager Jane Tijssen destijds. Daarnaast ging de Arbeidsinspectie in gesprek met de zonne-energiesector en andere stakeholders om mogelijk structurele oplossingen te verkennen.

Wat vindt de inspectie van de resultaten van de enquête van Solar Magazine? ‘Het is goed dat er nu meer aandacht is voor de veiligheid in deze branche’, aldus Tijssen. ‘Tegelijkertijd constateren we nog steeds dagelijks dat er onveilig gewerkt wordt. Er vinden ook nog steeds veel ongevallen plaats in deze branche. Ook zien we dat het aantal klachten van bezorgde burgers is gestegen. Het blijft de verantwoordelijkheid van werkgevers om hier maatregelen voor te treffen, zodat uiteindelijk zoveel mogelijk ongevallen kunnen worden voorkomen.’

Klip-en-klaar
Ook Wijnand van Hooff, algemeen directeur van branchevereniging Holland Solar, is blij dat installateurs de hand aan de ploeg slaan. ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’, stelde hij enkele maanden geleden in gesprek met Solar Magazine. Voor hem is het nog altijd klip-en-klaar: zonnepaneelinstallateurs moeten zich te allen tijde aan de regels voor veilig werken op hoogte houden.

‘De Arboveiligheid mag nooit een issue zijn. De regels zijn vastgelegd in de wet en ieder bedrijf en iedere werknemer moet zich daaraan houden. De afgelopen maanden hebben duidelijk gemaakt dat veel bedrijven en zzp’ers in de zonne-energiesector zich niet goed genoeg in deze materie verdiept hadden. Ze wisten onvoldoende wat van hen verwacht wordt. Het is goed dat hier door toedoen van de Arbeidsinspectie aandacht voor is gekomen. Deze enquête laat zien dat het zijn vruchten afwerpt. Wij vinden het positief dat meer dan de helft van de bedrijven extra veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.’

Lees het volledige artikel hieronder in de september 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten