Solar Magazine - Tweede Kamer verklaart energiebeleid níet controversieel
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer verklaart energiebeleid níet controversieel
© Wirestock | Dreamstime.com

Tweede Kamer verklaart energiebeleid níet controversieel

De Tweede Kamer heeft gestemd over de groslijst met onderwerpen vastgesteld die controversieel verklaard worden. Uitkomst is onder meer dat het energiebeleid níet controversieel verklaard wordt.

De Vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat had vorige week al een voorschot genomen door in een procedurevergadering te verzoeken om het energiebeleid van het kabinet niet controversieel te verklaren. 

Na de verkiezingen
De Tweede Kamer heeft nu de daad bij het woord gevoegd en gestemd over de groslijst. Voorafgaand aan de stemming werd duidelijk dat er geen energieonderwerpen aan de groslijst zijn toegevoegd sinds de procedurevergadering van de Kamercommissie. Controversieel verklaarde onderwerpen komen niet op de Kameragenda tot het moment dat er een nieuw kabinet is aangetreden.

Na de verkiezingen komen bij het aantreden van de nieuwe Tweede Kamer alle controversieel verklaarde zaken opnieuw op de agenda van de commissies, om te bepalen of de controversiële status behouden moet blijven.

Verkiezingsreces
Alle voor de zonne-energiesector belangrijke onderwerpen – van de Routekaart Energieopslag tot Jettens tweede Zonnebrief met het voorstel om zonnepanelen op landbouwgrond ook juridisch te beperken – zijn door de Tweede Kamer níet op de groslijst geplaatst en daarmee níet controversieel verklaard.

Tegelijkertijd is het afwachten welke onderwerpen daadwerkelijk behandeld zullen worden door de Tweede Kamer, omdat deze over krap 2 maanden alweer met verkiezingsreces gaat.

De Eerste Kamer beslist op haar beurt later deze maand of zij doorgaat met de behandeling van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling, of dat ze deze controversieel verklaart.

Niet helemaal definitief, groslijst kan veranderen

Belangrijke kanttekening is dat de lijst met controversieel verklaarde onderwerpen kan veranderen. Commissies en fracties kunnen nieuwe onderwerpen voordragen en het omgekeerde kan ook gebeuren: een Kamercommissie kan voorstellen om een eerder controversieel verklaard onderwerp toch te behandelen. In dat geval richt de commissie een brief aan de Tweede Kamervoorzitter. Vervolgens stemt de Tweede Kamer over die brief. Wanneer de  Tweede Kamer instemt, kan het onderwerp weer (verder) worden behandeld. In theorie is er dus nog een kans dat het energiebeleid in een later stadium alsnog controversieel verklaard wordt.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Solarwatt zoekt:

International Marketing & Communication Manager

Fulltime (40 uur) - Tiel, 4004 JP, 25
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!