Alle commissies van de Tweede Kamer vergaderen deze week om een lijst op te stellen met onderwerpen die de commissies en daarmee ook de Tweede Kamer de komende periode niet behandelen. Het gaat niet alleen om wetgeving, maar ook over brieven en nota’s van het kabinet.
Stemming
De Tweede Kamer stemt vervolgens volgende week over deze groslijst en dan wordt duidelijk welke onderwerpen daadwerkelijk controversieel worden verklaard. De controversieel verklaarde onderwerpen komen niet op de Kameragenda tot het moment dat er een nieuw kabinet is aangetreden.
Levend document
De lijst met controversieel verklaarde onderwerpen kan overigens veranderen. Commissies en fracties kunnen nieuwe onderwerpen voordragen en het omgekeerde kan ook gebeuren: een Kamercommissie kan voorstellen om een eerder controversieel verklaard onderwerp toch te behandelen.
Soms zijn er namelijk spoedeisende zaken die ondanks het controversiële karakter toch moeten worden behandeld. Na de verkiezingen komen bij het aantreden van de nieuwe Tweede Kamer alle controversieel verklaarde zaken opnieuw op de agenda van de commissies, om te bepalen of de controversiële status behouden moet blijven.
Klimaatbeleid
De procedurevergadering van de Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat startte dinsdagmiddag met de mededeling van Raoul Boucke dat zijn partij D66 geen enkel onderwerp controversieel wil verklaren, of het nu gaat om ‘het klimaatbeleid’ of ‘de Groningse versterkingsoperatie’.
Diverse andere van de 27 aanwezige Kamerleden deden ook een duit in het zakje. Zo stelde Silvio Erkens bijvoorbeeld namens de VVD dat de problemen met het volle stroomnet niet kunnen wachten. Suzanne Kröger van GroenLinks stelde kernenergie controversieel te vinden, maar het belangrijk te vinden om over het onderwerp het debat te voeren.
BBB en PVV
De BoerBurgerBeweging in de persoon van Caroline van der Plas en de PVV in de personen van Alexander Kops en Dion Graus deden verwoede pogingen om diverse onderwerpen – zoals de Energiewet – op de groslijst te krijgen om controversieel verklaard te worden.
Alle voor de zonne-energiesector belangrijke onderwerpen – van de Routekaart Energieopslag tot Jettens tweede Zonnebrief met het voorstel om zonnepanelen op landbouwgrond ook juridisch te beperken – zijn door de Vaste Kamercommissie níet op de groslijst geplaatst om controversieel verklaard te worden.
Uiteindelijk besloot de commissie de Tweede Kamer enkel te vragen om komende week de Postwet die over de postbezorging gaat controversieel te verklaren. Tegelijkertijd is het afwachten welke onderwerpen daadwerkelijk behandeld zullen worden door de Tweede Kamer, omdat deze over krap 2 maanden alweer met verkiezingsreces gaat.
De Eerste Kamer beslist op haar beurt later deze maand of zij doorgaat met de behandeling van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling, of dat ze deze controversieel verklaart.