logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
17 juli 2023

Ophef over teruglevergoeding zonnepanelen in vast contract DGB, Energiedirect en Essent

Er is opnieuw ophef ontstaan over de teruglevergoeding voor eigenaren van zonnepanelen. De Consumentenbond uit ditmaal kritiek op het teruglevertarief in de vaste energiecontracten van DGB, Energiedirect en Essent.

De 3 energiebedrijven hanteren volgens de Consumentenbond ten onrechte variabele vergoedingen voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen bij klanten met een vast contract.

Vast energiecontract
Naar aanleiding van eigen onderzoek roept de belangenorganisatie de energieleveranciers op hun beleid aan te passen.

Wanneer consumenten een vast energiecontract hebben, wil dat zeggen dat zij gedurende een afgesproken periode een vast tarief betalen voor stroom en gas. Die vaste tarieven gelden volgens de Consumentenbond niet alleen voor de geleverde energie, maar ook voor de teruggeleverde stroom van zonnepanelen.

Algemene voorwaarden
In een brief aan DGB, Energiedirect en Essent wijst de belangenorganisatie de energiebedrijven op de algemene voorwaarden Levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers (2017). Daarin staat dat als er vaste leveringstarieven zijn afgesproken, deze tijdens de looptijd van de overeenkomst niet gewijzigd mogen worden. Er wordt in die algemene voorwaarden volgens de Consumentenbond geen onderscheid gemaakt tussen tarieven voor verbruik en tarieven voor teruglevering.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, over de kwestie: ‘Consumenten kiezen voor een vast contract vanwege de zekerheid die het ze geeft over een langere termijn. Maar als na 3 maanden ineens de terugleververgoeding omlaaggaat, dan voelen ze zich bekocht. Vast is vast, en niet “een beetje vast”. Dat deze leveranciers in hun algemene voorwaarden zetten dat terugleververgoedingen bij een vast contract kunnen wijzigen, is onrechtmatig.’

31 leveranciers onderzocht
Na klachten van consumenten heeft de Consumentenbond 31 energieleveranciers onderzocht. Het merendeel van de bedrijven hanteert bij een vast contract zowel voor geleverde als teruggeleverde stroom vaste prijzen. Een paar leveranciers zijn daar minder duidelijk over.

Zo staat in de productvoorwaarden van DELTA Energie dat het bedrijf de hoogte van de terugleververgoeding kan aanpassen. Ook klanten van Eneco kregen eerder te horen dat de tarieven voor teruglevering konden wijzigen gedurende de looptijd van het contract. Een fout, aldus Eneco. Beide leveranciers hebben aan de Consumentenbond laten weten dat ook bij hen vast echt vast is. DGB energie en Essent / Energiedirect hebben – nog – niet gereageerd op de brief van de Consumentenbond.

Toezichthouder
De Consumentenbond heeft zijn bevindingen gedeeld met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder onderschrijft volgens de consumentenorganisatie dat de terugleververgoeding bij een vast contract niet tussentijds aangepast mag worden en heeft energieleveranciers er ook op gewezen via de branchevereniging Energie Nederland.

Afgelopen oktober sommeerde de Consumentenbond Eneco al om de vergoeding voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen niet te verlagen bij klanten die een vast energiecontract hebben. Om die reden draaide het energiebedrijf de voorgenomen verlaging terug. Aanvankelijk wilde Eneco namelijk de terugleververgoeding verlagen van 56,5 naar 9 eurocent per kilowattuur. Dat leidde ook tot Kamervragen van de SP.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten