Solar Magazine - Energiebedrijven halveren terugleververgoeding zonnepanelen: Vattenfall koploper én hekkensluiter
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energiebedrijven halveren terugleververgoeding zonnepanelen: Vattenfall koploper én hekkensluiter
© Hieronymusukkel | Dreamstime.com

Energiebedrijven halveren terugleververgoeding zonnepanelen: Vattenfall koploper én hekkensluiter

De Nederlandse energiebedrijven hebben in de afgelopen maand de terugleververgoedingen voor zonnepanelen meer dan gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek van Energievergelijk.nl op basis van 51 energiecontracten.

Nu de energieprijzen gedaald zijn, hebben de energieleveranciers besloten ook de terugleververgoedingen te verlagen.

Vattenfall
Waar verschillende energieleveranciers aan het begin van het kalenderjaar nog meer dan 20 eurocent per overtollige kilowattuur zonnestroom betaalden, is dat inmiddels ruimschoots gehalveerd met een gemiddelde vergoeding van 8 eurocent per kilowattuur.

Bovenaan de lijst met meest royale terugleververgoedingen staat Vattenfall, met een vergoeding van 16,8 cent per kilowattuur bij een variabel energiecontract. Voor 1-jarige en meerjarige vaste contracten komt Greenchoice als koploper uit de bus met een vergoeding van 11,5 cent per kilowattuur. Saillant detail: Vattenfall is het slechtste jongetje van de klas. Bij een 3-jarig vast contract betaalt de energieleverancier namelijk een terugleververgoeding van slechts 4,5 eurocent per kilowattuur. Andere ‘onderpresteerders’ in deze categorie zijn volgens het onderzoek Energiedirect, Mega en Essent, die slechts 5 of 5,5 eurocent per kilowattuur vergoeden.

De terugleververgoeding in het kort

Als een consument met zonnepanelen in een verbruiksjaar – oftewel het contractjaar – meer stroom opwekt dan hij verbruikt, krijg hij een terugleververgoeding. Het deel van de stroom dat een klant zelf opwekt en zelf ook verbruikt, wordt op jaarbasis gesaldeerd via de salderingsregeling. Het verbruik wordt dus weggestreept tegen de stroom die wordt teruggeleverd. Alleen voor de stroom die de klant extra teruglevert – de ‘overtollige’ zonne-energie’ – ontvangen consumenten de terugleververgoeding die wordt verrekend op de jaarnota.

Geen vastgesteld percentage
In afwachting van de nieuwe Energiewet is momenteel geen minimale hoogte van de terugleververgoeding in de wet vastgelegd. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie dienden bij de behandeling van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling eerder dit jaar nog een amendement in om de hoogte van de terugleververgoeding tot 1 januari 2027 wettelijk vast te leggen.

Energievergelijk.nl meldt dat van de 51 geanalyseerde energiecontracten er slechts 2 aan de ‘vroegere’ standaard van een terugleververgoeding voldoen die 70 procent van het kale leveringstarief bedraagt. 60 procent van de contracten vergoedt zelfs minder dan de helft van dit kale tarief.

Dalende stroomprijzen
Volgens Koen Kuijper, energie-expert bij Energieverlijk.nl, hangen de lagere terugleververgoedingen samen met de dalende elektriciteitsprijzen en een toename van zonnepanelen op daken van huizen. ‘Door de groeiende populariteit van zonnepanelen is er op zonnige dagen een overvloed aan elektriciteit. Dit leidt vaak tot dalende of zelfs negatieve stroomprijzen. Dit betekent dat energiebedrijven in feite moeten betalen voor de elektriciteit die door huishoudens wordt geleverd, terwijl er al een overvloed aan beschikbaar is.’

Flinke verschillen
De hoogte van de terugleververgoeding verschilt flink per type energiecontract, zoals te zien in onderstaande grafieken.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen voor de opslag van zonnestroom te koop zijn in de Benelux.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!