logo
wvhj2023
© PowerField
© PowerField
17 juli 2023

Stroomprijzen groot deel Europa negatief door wind- en zonne-energie

De stroomprijzen zijn dit weekend in grote delen van Europa tot onder nul gedaald door een golf van zomerwinden in combinatie met het piekseizoen voor de opwekking van zonne-energie. Dat meldt persbureau Bloomberg.

De negatieve energieprijzen zijn een voorproefje van wat de Europese energiemarkten te wachten staat als de geplande vloedgolf van hernieuwbare-energieproductie niet gepaard gaat met een verschuiving in de vraag.

Langdurige prijsdaling
Bloomberg stelt dat de hoop uiteindelijk is dat grotere elektrische wagenparken, slimmere netwerken en betere batterijtechnologie de achterstand zullen inhalen, maar voorlopig is de mismatch een hoofdpijndossier voor beleidsmakers en bedrijven. ‘Het risico is dat een langdurige prijsdaling toekomstige investeringen ondermijnt, de kosten voor consumenten verhoogt en energie verspilt die gebruikt zou kunnen worden om de vraag naar vervuilende alternatieven te verminderen’, aldus Bloomberg.

Uit gegevens van de Europese elektriciteitsbeurs EPEX SPOT van afgelopen zaterdag blijkt dat de elektriciteitsprijzen voor een groot deel van zondag negatief waren in bijna een dozijn landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat was de tweede dag op rij van wijdverspreide negatieve prijzen nadat de stroom in die landen zaterdag midden op de dag onder nul daalde.

Negatieve stroomprijzen zijn niet nieuw, maar komen deze zomer vaker voor nadat Europeanen vorig jaar een recordhoeveelheid zonnepanelen in gebruik namen om de vraag naar aardgas te verminderen. De nieuwe productie hielp de EU eerder deze zomer een mijlpaal te bereiken toen de maandelijkse zonne-energie de elektriciteitsproductie uit steenkool voor het eerst overtrof.

Nu de bouw van zonne-energie de rest van het decennium elk jaar records zal breken naarmate de prijzen van zonnepanelen dalen, is de enige manier om negatieve prijzen aan te pakken het slimmer maken van stroomverbruik. ‘Negatieve prijsstelling is een belangrijk signaal in het elektriciteitssysteem om flexibiliteit en opslag te stimuleren, wat cruciaal is voor een modern elektriciteitssysteem’, aldus Tom Haddon, consultant bij Arcadis tegenover Bloomberg. ‘Op dit moment is negatieve prijsstelling een bug, maar het zou een feature moeten zijn.’

34 procent
Uit gegevens van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) blijkt dat het aantal zonnepaneelinstallaties in Europa vorig jaar met 34 procent is gestegen en dat dit alleen maar zal blijven stijgen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten