logo
wvhj2023
© Energieopwek.nl
© Energieopwek.nl
5 juni 2023

Zonnepanelen produceren recordhoeveelheid energie, stroomprijs 50 uur negatief

Zonnepanelen produceerden in mei een recordhoeveelheid duurzame energie. 31,5 procent van de in Nederland gebruikte stroom was afgelopen maand afkomstig van zonnepanelen. Dit blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl.

Zonnepanelen waren in Nederland de afgelopen maand ook de grootste duurzame-energiebron. Zonnepanelen wekten in mei 10,6 petajoule zonne-energie op, goed voor 39 procent van de 27,4 petajoule duurzame energie die Nederland opwekte. Het is volgens de cijfers van Energieopwek.nl de eerste keer dit jaar dat biomassa niet de grootste bron is in de hernieuwbare-energiemix.

Negatieve stroomprijzen
De totale productie van hernieuwbare energie lag 20 procent hoger dan de meimaand vorig jaar. De maand telde ook 50 uur overproductie met negatieve stroomprijzen als gevolg. Op Pinksterzondag was ’s middags zelfs in vrijwel geheel Noordwest-Europa sprake van negatieve stroomprijzen, van Finland tot Frankrijk. Uitzondering was Engeland, maar ook daar worden zon en wind de komende jaren volop uitgebreid.

De groei aan opslag – waaronder batterijen en elektrolysers – en meer stroomverbruik door elektrificatie houdt de groei van het duurzame aanbod niet bij. Ook dit jaar zal naar verwachting het opgestelde vermogen aan zon en wind met zo’n 25 procent groeien, waardoor het aantal uren met negatieve stroomprijzen groeit. Tot en met eind mei telde Nederland al 105 uren met negatieve stroomprijzen.

58 procent
In de maand mei kwam het percentage hernieuwbare elektriciteit uit op 57 procent tegen 44 procent dezelfde maand vorig jaar. Het percentage in mei is wel 1 procentpunt lager dan het record van april.

Elektriciteit

Mei 2023

Conventioneel

42,8 procent

Zon-pv

31,5 procent

Wind-op-land

11,0 procent

Biomassa

8,5 procent

Wind-op-zee

6,2 procent

Waterkracht

0,1 procent

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent uit het stroomverbruik. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten