logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
30 mei 2023

Nieuw record: stroomprijs dit jaar al 101 uren negatief

Nederland heeft een nieuw record te pakken: de stroomprijs is dit jaar tot en met pinkstermaandag al 101 uur negatief geweest. Vorig jaar telde Nederland in totaal 83 uur een negatieve stroomprijs.

De sterke groei van het aantal windmolens en zonnepanelen en daarmee de hogere opwek van duurzame energie én een lager elektriciteitsverbruik waren volgens energiebedrijf Zonneplan de voornaamste oorzaken waarom op pinkstermaandag de stroomprijs gedurende 8 uur negatief was.

46 uur
Het pinksterweekend bracht het totaal aantal uren met een negatieve stroomprijs voor de maand mei op 46. Gedurende 6 uren - 1 op zaterdag, 3 op zondag en 2 op maandag – zakten de marktprijzen zelfs zo ver dat er ook inclusief de energiebelasting en btw een negatief bedrag overbleef.

Op het hoogtepunt, zondagmiddag tussen 2 en 3 uur ’s middags, kregen gebruikers met een dynamisch energiecontract 33 eurocent per gebruikte kilowattuur stroom cadeau. Tot dusver kwam dat dit jaar slechts 1 keer eerder voor, op woensdag 19 april.

Uit
De prijs voor stroom kan alleen negatief worden op het moment dat het aanbod van wind- en zonnestroom de vraag naar stroom overstijgt, zelfs na aftrek van overtollige stroom die Nederland naar het buitenland exporteert. Negatieve prijzen moeten op dat moment – grote – afnemers stimuleren om stroom af te nemen en eigenaren van wind- en zonneparken om hun productie stil te leggen. Dit om te voorkomen dat de druk op het elektriciteitsnet te hoog oploopt. Tijdens uren met negatieve prijzen staan fossiele energiebronnen – zoals gas- en kolencentrales – uit, afgezien van enkele zogeheten ‘must run’-centrales.

Lente
Negatieve stroomprijzen komen traditioneel het vaakst voor in de lente. In deze maanden wordt door zonnepanelen veel stroom opgewekt, terwijl het vergeleken met de zomermaanden ook nog relatief veel waait.

De afgelopen jaren kwamen negatieve prijzen incidenteel voor in het weekend of op feestdagen. De vraag naar stroom ligt dan lager, waardoor zonnepanelen en windmolens sneller een stroomoverschot produceren. Dit kalenderjaar zijn ook op werkdagen al geregeld negatieve prijzen genoteerd. Een situatie die door de toename van het aandeel hernieuwbare elektriciteit de komende jaren steeds vaker zal voorkomen.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten