logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
24 juni 2023

De harde cijfers | Vlaamse terugleververgoeding zonnepanelen daalt ruim 40 eurocent

De terugleververgoeding voor Vlamingen met zonnepanelen en een variabel terugleveringscontract is sinds september vorig jaar met meer dan 40 eurocent gedaald. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van de VREG.

De terugleververgoeding voor Vlaamse zonnepaneelbezitters met een variabel energiecontract bereikte vorig jaar september een recordniveau van 51 eurocent per kilowattuur voor klanten met een enkelvoudig tarief. Voor klanten met een tweevoudig tarief bedroeg die respectievelijk 54 en 42 eurocent per kilowattuur voor de dag en de nacht. Sindsdien zijn de terugleververgoedingen in een vrije val geraakt en zijn ze inmiddels gekelderd tot respectievelijk 8, 9 en 5 eurocent per kilowattuur.

2 energiecontracten
Vlaamse consumenten en bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen, moeten sinds 1 januari 2021 niet 1 maar 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen.

Door het afsluiten van een teruglevercontract kunnen Vlamingen voor de geïnjecteerde stroom van hun zonnepanelen een terugleververgoeding krijgen. Bij een contract met een enkelvoudig tarief is er sprake van 1 teruglevertarief. Bij een tweevoudig tarief is er sprake van 2 verschillende teruglevertarieven, voor dag en nacht. Afhankelijk van de gemeente en de netbeheerder, loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur of tussen 22 uur en 7 uur. Bovendien bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor contracten met een vast tarief of een variabel tarief.

Variabele contracten: tot 88 procent gedaald
De Vlaamse energieregulator VREG houdt de ontwikkeling van de terugleververgoedingen, maar ook de elektriciteitsprijzen, nauwgezet bij. Bij de vaste energiecontracten piekten de terugleververgoedingen voor consumenten en bedrijven met zonnepanelen in februari vorig jaar. Bij variabele contracten stond de terugleververgoeding juist in de maand september voor zowel consumenten als bedrijven op het hoogste niveau.

Onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de terugleververgoedingen voor woningen en bedrijven met een variabel energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (red. dag en nacht). Sinds afgelopen september zijn de terugleververgoedingen bij de variabele energiecontracten met 85 tot 88 procent gedaald.

Vaste contracten: stabiel laag
De terugleververgoeding bij vaste contracten is sinds het begin van dit kalenderjaar gestabiliseerd op een laag niveau. De vergoedingen daalden vorig jaar na de zomer in rap tempo en bevinden zich sinds begin dit jaar op een niveau van 4 tot 6 eurocent per kilowattuur. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de terugleververgoedingen daarmee ruimschoots gehalveerd.

Onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de terugleververgoedingen voor woningen en bedrijven met een vast energiecontract voor enkelvoudige en tweevoudige tarieven (dag en nacht).

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Vlaanderen te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten