logo
wvhj2023
© Jan Kranendonk | Dreamstime.com
© Jan Kranendonk | Dreamstime.com
16 juni 2023

D66: informeer consumenten over risico dynamische energiecontracten

Consumenten moeten bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract geïnformeerd worden over de financiële risico’s die aan dit type contract verbonden zijn. Die oproep doet Raoul Boucke van D66.

Een dynamisch energiecontract is een contract met flexibele prijzen voor elektriciteit en gas. De prijs is direct gekoppeld aan de prijzen op de groothandelsmarkten van elektriciteit en gas. Op deze spotmarkten wordt vandaag energie verhandeld voor morgen.

Waarschuwing
De Vastelastenbond pleitte eerder deze maand al voor de invoering van een verplichte waarschuwing bij het afsluiten van dynamische energiecontracten, omdat deze voor consumenten financieel risicovol kunnen zijn.

Het Tweede Kamerlid Raoul Boucke is groot voorstander van zo’n waarschuwing, omdat de prijzen met name in de winter flink kunnen oplopen. ‘Mensen mogen zelf kiezen wat voor een energiecontract ze afsluiten, maar het is dan wel goed dat ze zich bewust zijn van de risico’s. Er zitten voordelen aan een dynamisch energiecontract. Je kunt dan veel geld besparen door je auto op te laden of wasjes te draaien als energie goedkoop is. En door meer energie te verbruiken wanneer er zoveel aanbod is, ontlast je het energienet. Maar als de energieprijzen opeens hard stijgen, betaal je heel snel heel veel meer voor je energie. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen extra wisselvallig. Mensen die nu een dynamisch contract afsluiten, kunnen in de winter verrast worden door een hoge energierekening die ze misschien niet kunnen betalen. Het is goed als mensen van tevoren weten waar ze nou precies voor kiezen.’

Adverteren
Boucke wijst erop dat aanbieders van dynamische energiecontracten adverteren met lage prijzen en het gebrek aan risicopremies, die wel van toepassing zijn op vaste en variabele contracten.

Omdat de prijzen enorm kunnen fluctueren, wil D66 een vaste waarschuwing bij reclames voor dynamische energiecontracten. Ook moeten de energieaanbieders een waarschuwing tonen bij het afsluiten van een contract op de eigen website. Op die manier zijn consumenten volgens de politieke partij beter geïnformeerd over de financiële risico’s en kunnen zij een goede afweging maken of een dynamisch energiecontract bij ze past.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten