logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
8 juni 2023

39.000 extra zonnepanelen voor drijvend zonnepark Oudehaske

GroenLeven heeft het drijvende zonnepark bij Oudehaske vergroot. Naast het ‘oude’ zonnepark van ruim 17.000 zonnepanelen zijn nu 39.000 extra drijvende zonnepanelen geïnstalleerd door het bedrijf.

‘Met een drijvend zonnepark als dit, dat energie levert voor zo’n 9.000 huishoudens, zetten we als gemeente mooie stappen in het realiseren van onze duurzaamheidsambities’, aldus Jelle Zoetendal, wethouder gemeente Heerenveen.

Zandwinput
‘De locatie hier vlak bij Oudehaske en Heerenveen leent zich uitstekend voor een drijvend zonnepark’, aldus Joash Wijbenga, bij GroenLeven verantwoordelijk voor de realisatie van het project. ‘Het zonnepark is gelegen op een oude zandwinput tussen de vuilnisbelt en de snelweg A7. Met deze ruimte gebeurt al jaren niets. Een goed voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik.’

De zonnepanelen zijn op speciale zonnebootjes geplaatst. Dit creëert licht- en luchtstraten, zodat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Ook de transformatorhuizen drijven. Hierdoor gaat er maar één elektriciteitskabel naar het land, waardoor er minimale belasting is in de vaak ecologisch rijke oevers van zandwinplassen. Daar kunnen vogels nestelen, otters jagen en vleermuizensoorten worden aangetroffen. Ook de verankering is daarop ingericht, doordat dit gebeurt in de bodem van de plas en niet in de oevers. In deze zandwinningsplas gaat de verankering tot 25 meter diepte.

Hoogspanningsstation
‘Een voordeel is dat het zonnepark praktisch naast het hoogspanningsstation van Tennet ligt, waardoor we geen lange kabels hoeven te graven om het zonnepark aan te sluiten op het stroomnet’, vertelt Wijbenga. ‘Het drijvende park is verder aangelegd in een zogenaamde oost-west-opstelling, met zonnepanelen gericht naar het oosten en naar het westen. Hierdoor realiseren we een gelijkmatige opwek van zonne-energie en minder hoge pieken rond het middaguur. Dat is beter voor de belasting van het elektriciteitsnetwerk.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten