logo
wvhj2023
© Viewimage | Dreamstime.com
© Viewimage | Dreamstime.com
7 juni 2023

IEA: uitrol zonnepanelen verbrijzelt dit jaar alle records

Wereldwijd wordt in 2023 een recordhoeveelheid opwekinstallaties voor hernieuwbare stroom geïnstalleerd. Zonnepanelen verbrijzelen alle records en zijn goed voor twee derde van de 440 gigawatt(piek) nieuw vermogen.

Onderzoekers van het internationale energieagentschap IEA stellen in hun ‘Renewable Energy Market Update’ dat de wereldwijde toevoeging van hernieuwbare-elektriciteitscapaciteit dit jaar met een derde zal toenemen. Er wordt 107 gigawatt(piek) meer opwekcapaciteit geïnstalleerd dan in 2022 en dat zal volgens het IEA de grootste absolute toename ooit zijn. China consolideert zijn leidende positie en zal naar verwachting goed zijn voor bijna 55 procent van de nieuwe installaties in zowel 2023 als 2024.

40 procent
De prognose voor de toevoeging van opwekcapaciteit voor hernieuwbare energie is in Europa met 40 procent naar boven bijgesteld ten opzichte van vóór de inval van Rusland in Oekraïne, wat veel landen ertoe aanzette om meer wind- en zonne-energie te gaan gebruiken om hun afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen. De groei wordt gestimuleerd door hoge elektriciteitsprijzen die kleinschalige pv-systemen op daken financieel aantrekkelijker hebben gemaakt.

Elektriciteitsnetten
‘Zonne- en windenergie leiden de snelle expansie van de nieuwe mondiale energie-economie’, aldus Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. ‘Dit jaar zal de wereld een recordaantal hernieuwbare-energiebronnen toevoegen aan elektriciteitssystemen – meer dan de totale elektriciteitscapaciteit van Duitsland en Spanje samen. De wereldwijde energiecrisis heeft aangetoond dat hernieuwbare-energiebronnen van cruciaal belang zijn om de energievoorziening niet alleen schoner, maar ook veiliger en betaalbaarder te maken. Maar om een sterkere groei te bereiken, moeten enkele belangrijke uitdagingen worden aangepakt. Het beleid moet worden aangepast aan de veranderende marktomstandigheden en we moeten de elektriciteitsnetten upgraden en uitbreiden om ervoor te zorgen dat we optimaal kunnen profiteren van het enorme potentieel van wind- en zonne-energie.’

310 gigawattpiek
De totale capaciteitstoevoegingen voor hernieuwbare energie stegen volgens het IEA-onderzoek afgelopen kalenderjaar circa 13 procent tot bijna 340 gigawatt(piek) in 2022. Zonnepanelen verbraken daarbij als enige een record, met een nettogroei van bijna 220 gigawattpiek.

Voor 2024 verwacht het IEA de installatie van 310 gigawattpiek zonnepanelen; nog eens 7 procent meer dan in 2023.

1.000 gigawattpiek productiecapaciteit
Tegelijkertijd zal de productiecapaciteit voor alle onderdelen van de zonnepaneelwaardeketen naar verwachting meer dan verdubbelen tot 1.000 gigawattpiek in 2024. Het leeuwendeel van de productiecapaciteit zal gerealiseerd worden in China, maar het IEA spreekt van toenemende diversificatie van het aanbod in de Verenigde Staten, India en Europa.

Het IEA verwacht dat er hierdoor wereldwijd in 2030 genoeg fabrieken voor zonnepanelen zijn om ruimschoots te voldoen aan het niveau van de jaarlijkse vraag richting 2050, zoals voorzien in het Net Zero Emissions-scenario van het IEA. De onderzoekers merken op dat in tegenstelling tot bij zonnepanelen de toeleveringsketens voor windmolens niet snel genoeg zijn om op middellange termijn aan de toenemende vraag te voldoen. Dit is voornamelijk te wijten aan stijgende grondstofprijzen en uitdagingen in de toeleveringsketen, waardoor de winstgevendheid van fabrikanten daalt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten