Solar Magazine - ‘1 op 3 consumenten haakt af bij aanvragen subsidie isolatie, warmtepomp of zonneboiler’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘1 op 3 consumenten haakt af bij aanvragen subsidie isolatie, warmtepomp of zonneboiler’
© Peter De Kievith | Dreamstime.com

‘1 op 3 consumenten haakt af bij aanvragen subsidie isolatie, warmtepomp of zonneboiler’

1 op de 3 consumenten haakt af tijdens het aanvraagproces voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor isolatiemaatregelen, een warmtepomp of een zonneboiler. Dat meldt Eigen Huis.

De Vereniging Eigen Huis meldt op basis van klachten die ze ontvangt dat huiseigenaren het aanvraagproces onbegrijpelijk, ontoegankelijk en tijdrovend vinden.

700 meldingen
De vereniging opende eind maart een subsidiemeldpunt. Binnen 1 maand kwamen er bijna 700 meldingen binnen. ‘Dat er zo veel huiseigenaren problemen ondervonden bij het aanvragen van subsidie, daar zijn wij echt van geschrokken’, aldus Maud Weide, belangenbehartiger energie en verduurzamen. ‘Het aanvraagproces moet worden vereenvoudigd.’

Uit de meldingen komt duidelijk naar voren wat de meestvoorkomende problemen zijn bij de subsidieaanvraag. De website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is volgens de klagers heel lastig vindbaar. Via zoekmachines komen ze vaak terecht op sites van bedrijven die de aanvraag voor hen kunnen doen. Binnen de website van de RVO is het volgens de consumenten bovendien erg lastig om de juiste pagina te vinden.

Barrières
Ook zouden de voorwaarden vooraf onduidelijk zijn. Huiseigenaren komen er vaak achteraf pas achter dat zij foto’s van de oorspronkelijke situatie en de uitvoering van de maatregelen moeten maken. Sommige huiseigenaren die de gehele aanvraag doorliepen, ontvingen minder subsidie dan zij hadden verwacht.

De isolatiemaatregel waarover de meeste meldingen binnenkwamen, is glasisolatie. De meeste huiseigenaren die hiervoor subsidie hebben aangevraagd of dit wilden doen, liepen tegen barrières aan. Vooral het inmeetbewijs, de aanvullende technische bewijzen en ontbrekende meldcodes leiden tot moeilijkheden.

Vooraf
‘Om deze problemen te verhelpen en ervoor te zorgen dat meer mensen gebruik kunnen maken van de subsidie, pleiten wij voor een subsidie vooraf’, stelt Weide. ‘Zo wordt de financiële drempel voor kwetsbare huishoudens verlaagd.’

95 procent van de huiseigenaren vraagt de subsidie zelf aan. Deze groep consumenten geeft het aanvraagproces gemiddeld een 4,5 op een schaal van 10.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Eigenenergie.net zoekt:

Coördinator Service en Onderhoud

Fulltime (40 uur) - 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!