logo
wvhj2023
© Alena Brozova | Dreamstime.com
© Alena Brozova | Dreamstime.com
26 januari 2023

ISDE-regeling weer open: 350 miljoen euro subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen sinds 24 januari via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) weer subsidie aanvragen voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers.

Er is dit jaar 350 miljoen euro subsidie beschikbaar. Voor woningeigenaren geldt dat een maatregel eerst moet zijn uitgevoerd, voordat subsidie kan worden aangevraagd. Op de eerste dag zijn 3.235 aanvragen ingediend.

Recordhoogte
Consumenten en bedrijven vroegen afgelopen jaar via de ISDE-regeling gezamenlijk ruim 3 keer zo veel subsidie aan voor isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonneboilers. Daarbij werden er voor het eerst in de geschiedenis van de subsidieregeling meer dan 100.000 subsidieaanvragen ingediend. Hiertoe werd het initiële budget door minister Jetten meermaals opgehoogd.

1 isolatiemaateregel
Nieuw in 2023 is dat al voor 1 isolatiemaatregel subsidie kan worden aangevraagd in plaats van het minimum van 2 maatregelen dat voorheen gold. Ook is er meer tijd voor het doen van een subsidieaanvraag. Vanaf dit jaar heeft een woningeigenaar 24 maanden de tijd om een subsidieaanvraag te doen nadat een maatregel is uitgevoerd, mits deze na 1 januari 2022 is genomen.

In het geval van 1 maatregel kan de subsidie gemiddeld 15 procent van de isolatiekosten bedragen. In het geval iemand binnen 24 maanden alsnog een tweede maatregel laat uitvoeren – of meer – kan het subsidiebedrag van de eerste isolatiemaatregel verdubbelen, tot gemiddeld zo’n 30 procent van de isolatiekosten. Isolatiemaatregelen zijn onder meer dakisolatie, gevel-en spouwmuurisolatie, vloerisolatie en glasisolatie. Om voor de hogere isolatiesubsidie in aanmerking te komen, is het ook mogelijk om 1 isolatiemaatregel te combineren met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of met een aansluiting op een warmtenet.

Elektrisch koken
Ook nieuw in 2023 is dat woningeigenaren vanaf 2023 subsidie kunnen aanvragen voor een elektrische kookvoorziening die is aangeschaft na 1 april 2022. Dit is een vast subsidiebedrag van 400 euro en geldt voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet en zich hebben laten afsluiten van kookgas.

Zonnepanelen
Naast het ISDE-budget van 350 miljoen euro voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers, is er een budget van 30 miljoen euro beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen, specifiek bedoeld voor de zakelijke markt. Deze subsidie is tot eind 2023 aan te vragen. Zakelijke gebruikers zijn onder meer bedrijven, woningcorporaties, verenigingen en particuliere verhuurders.

SVVE
De subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en een aansluiting op een warmtenet voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) is per 1 januari 2023 overgegaan naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Deze is er voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties en voorziet in energieadvies, energiebesparende maatregelen (isolatie) en warmtetechnieken en oplaadpuntenadvies voor VvE’s met een eigen parkeergelegenheid. Voor zonnepanelen en kleine windturbines kunnen VvE’s nog wel terecht bij de ISDE, net als bedrijven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten