logo
wvhj2023
© Daniel127001 | Dreamstime.com
© Daniel127001 | Dreamstime.com
25 mei 2023

37 procent consumenten met zonnepanelen wil extra zonnepanelen installeren

37 procent van de woningeigenaren die al zonnepanelen heeft, overweegt extra zonnepanelen te laten installeren. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.070 Nederlandse huiseigenaren dat uitgevoerd is door Panelwizard.

6 op de 10 woningbezitters wil nog dit jaar zijn eerste zonnepanelen laten installeren. Opvallend is dat 47 procent van de Nederlandse huiseigenaren zonder zonnepanelen geen idee heeft wat de terugverdientijd is van zonnepanelen of hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren.

Terugverdientijd
Uit het onderzoek – uitgevoerd in de opdracht van de Noorse onlinemarktplaats voor zonnepanelen Otovo die sinds maart ook in Nederland actief is – blijken zonnepaneelbezitters meer kennis in huis te hebben. 67 procent van hen weet hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren en 69 procent weet wat de terugverdientijd is van zonnepanelen. Een derde van hen zegt dit echter niet uitgesproken te weten.

Fabels
Behalve onwetendheid blijkt dat onder Nederlanders sprake is van een aantal hardnekkige fabels omtrent zonnepanelen. Zo stelt een kwart (25 procent) van alle huizenbezitters dat de installatie van zonnepanelen pas kan worden terugverdiend wanneer sprake is van zonnige zomermaanden. Opvallend is dat hier het percentage van huizenbezitters met en zonder zonnepanelen ongeveer gelijk is. 'Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen alleen stroom opwekken bij fel zonlicht. Maar ook op een bewolkte dag wekt een zonnepaneel stroom op', zegt Jort Statema, algemeen directeur bij Otovo.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 61 procent van de Nederlandse huizenbezitters zonnepanelen nog altijd een luxeproduct vindt.

Salderingsregeling
Huiseigenaren blijken daarnaast slecht op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving rondom zonnepanelen: 1 op de 5 Nederlandse huizenbezitters is onbekend met de salderingsregeling.

Ruim een kwart van de woningeigenaren stelt dat de wet- en regelgeving het in Nederland ingewikkeld maakt om zonnepanelen te nemen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten