logo
wvhj2023
© Monticello | Dreamstime.com
© Monticello | Dreamstime.com
24 mei 2023

Start consultatie gedragscode om dwangarbeid productie zonnepanelen te bestrijden

Het Solar Stewardship Initiative is gestart met de openbare raadpleging van zijn Code of Conduct – een gedragscode – die onder meer dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen moet tegengaan.

Het Solar Stewardship Initiative werd in oktober 2022 gelanceerd door SolarPower Europe en Solar Energy UK, met als doel transparantie en duurzaamheid in de gehele zonne-energiewaardeketen te waarborgen en aan te tonen. Het belangrijkste instrument van het initiatief is de Solar Stewardship Initiative Code of Conduct.

Normen en richtlijnen
Deze gedragscode is gebaseerd op internationaal erkende normen en richtlijnen en kent 3 onderdelen: milieu, mensen- en arbeidsrechten en bestuur en bedrijfsethiek.

De Code of Conduct moet er onder meer voor zorgen dat de mensenrechten gerespecteerd worden in overeenstemming met de VN-richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten. Ook moeten bedrijven due diligence-beheersystemen implementeren om een verantwoorde inkoop en bedrijfsvoering te bevorderen.

Fundament van transparantie
‘We willen het Solar Stewardship Initiative bouwen op een fundament van transparantie’, stelt Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. ‘Deze openbare raadpleging is de volgende natuurlijke stap om de standpunten van alle geïnteresseerde groepen uit de industrie, het maatschappelijk middenveld en de Environmental, Social & Governance (ESG)-gemeenschap in te winnen.’

Chris Hewett, chief executive officer van Solar Energy UK, voegt toe: ‘De opening van deze raadpleging markeert een kritieke volgende fase voor het SSI – de overgang van een proefproject naar een volledig operationeel systeem, dat ervoor zal zorgen dat de Europese zonne-energiesector de juiste normen op de juiste manier handhaaft.’

November 2023
Het Solar Stewardship Initiative wordt opgezet als een multi-stakeholderinitiatief en kent vertegenwoordigers in de bestuursorganen van de industrie in verschillende fasen van de waardeketen, maar ook uit het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke deskundigen op het gebied van ESG.

De openbare raadpleging van de Code of Conduct duurt tot 12 juli. Opmerkingen en suggesties ter verbetering van de gedragscode worden verwerkt in de definitieve eerste versie van de Code of Conduct die in november 2023 zal worden gepubliceerd. Vervolgens zal de gedragscode op basis van praktijkervaring in 2025 herzien worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten