logo
wvhj2023
© Trekandshoot | Dreamstime.com
© Trekandshoot | Dreamstime.com
16 maart 2023

Dwangarbeid | Amerikaanse douane geeft zonnepanelen uit China weer vrij

De Amerikaanse Douane heeft meer dan een derde van de elektronische apparatuur vrijgegeven – waaronder zonnepanelen – die sinds vorig jaar werden vastgehouden onder een nieuwe dwangarbeidswet.

Dat blijkt uit een nieuw interactief dashboard van de Amerikaanse Customs and Border Protection (CPB) dat statistieken bevat over de handhavingsacties van de douane onder de Uyghur Forced Labour Prevention Act (UFLPA).

Zonnecellen en zonnepanelen
De Amerikaanse Douane legde vorig jaar beslag op zo’n enkele gigawattpiek aan zonnecellen en zonnepanelen. Persbureau Reuters meldde destijds dat het om 1.053 zendingen met zonnepanelen zou gaan. De inbeslagname vloeide voort uit de Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA) die de Amerikaanse markt moet beschermen tegen producten die in Xinjiang mogelijk door Oeigoeren zijn vervaardigd middels dwangarbeid.

Op 21 juni vorig jaar startten de Amerikaanse autoriteiten met het handhaven van het bijbehorende verbod op de invoer van goederen uit de regio Xinjiang in China, waar onder meer dwangarbeid zou plaatsvinden bij de productie van silicium voor zonnepanelen.

3.237 zendingen
In totaal zijn 3.237 zendingen met een waarde van 961 miljoen Amerikaanse dollar sinds de handhaving van de wet betrokken geweest bij blokkeringsacties. 424 zendingen werden geweigerd en 1.090 zendingen zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Het gaat daarbij om 1.627 zendingen met elektronica – waaronder zonnecellen en zonnepanelen – waarbij 17 zendingen zijn geweigerd en 552 zendingen zijn vrijgegeven. Er worden nog 1.058 zendingen vastgehouden.

Maleisië en Vietnam
Het is opvallend dat het bij de vastgehouden zendingen met elektronica vooral om import uit Maleisië en Vietnam gaat, te weten om ruim 491 miljoen dollar aan goederen uit Maleisië en 342 miljoen dollar aan goederen uit Vietnam. Verder gaat het om 7 miljoen dollar met Thaise goederen en bijna 1 miljoen dollar met Chinese goederen.

President Biden trok vorig jaar zomer een oorlogswet uit de kast om de import uit Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam te faciliteren zodat er tot juni 2024 geen importrechten zullen worden geïnd voor zonnecellen en zonnepanelen uit de 4 landen. In de tussentijd wil Biden de Amerikaanse productieketen herstellen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten