Solar Magazine - Het Solar Stewardship Initiative van start om dwangarbeid in zonne-energiesector te bestrijden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Het Solar Stewardship Initiative van start om dwangarbeid in zonne-energiesector te bestrijden
© Artjazz | Dreamstime.com

Het Solar Stewardship Initiative van start om dwangarbeid in zonne-energiesector te bestrijden

SolarPower Europe en Solar Energy UK hebben het Solar Stewardship Initiative (SSI) gelanceerd. Het is het concrete plan van de zonne-energiesector om tot een duurzame waardeketen zonder dwangarbeid te komen.

De Europese zonne-energiesector presenteert hiermee het concrete plan voor een meer verantwoorde, transparante en duurzame waardeketen. Na jarenlang in de industrie te hebben gewerkt aan best practices op het gebied van duurzaamheid, beschrijft het Solar Stewardship Initiative de volgende stappen van de zonne-energiesector om transparantie en verantwoorde productie in de groeiende waardeketen te waarborgen.

Gedragscode
Het belangrijkste instrument van het initiatief is de Solar Stewardship Initiative Code of Conduct (SSI-code). De gedragscode is gebaseerd op internationaal erkende normen en richtlijnen en kent 3 onderdelen: milieu, mensen- en arbeidsrechten en bestuur en bedrijfsethiek. Het eerste onderdeel behandelt de verwachtingen van bedrijven om de milieuwetten en -regelgeving na te leven, de uitstoot van broeikasgassen bekend te maken en te verminderen, de verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer van producten aan het einde van hun levensduur en de principes van de circulaire economie te volgen.

Het tweede onderdeel behandelt de verwachtingen van bedrijven in de waardeketen om de mensenrechten te respecteren in overeenstemming met de VN-richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten, en om eerlijke en gelijke arbeidsvoorwaarden te respecteren en te waarborgen. Het laatste onderdeel van de SSI-code behandelt de verwachtingen van bedrijven in de waardeketen met betrekking tot het implementeren van due diligence-beheersystemen om een verantwoorde inkoop en bedrijfsvoering te bevorderen.

Openbare raadpleging
De SSI-code zal als duurzaamheidsnorm voor bedrijven vanaf deze maand op verschillende locaties in verschillende landen worden uitgeprobeerd en zal vervolgens in het voorjaar van 2023 voor openbare raadpleging worden gepubliceerd.

Na afronding van die raadpleging en publicatie van de SSI-code worden aanvragen voor verificatiebeoordelingen geaccepteerd. De volledige uitrol van de SSI-garantieregeling is voorzien in december 2023. Dit moet ertoe leiden dat bedrijven en consumenten erop kunnen vertrouwen dat hun zonne-energieproducten voldoen aan internationale milieu-, sociale en bestuursnormen.

Garantiesysteem
‘De zonne-energiesector moet exponentieel groeien om klimaatverandering tegen te gaan, en met groei komt verantwoordelijkheid’, stelt Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. ‘De zonne-energiesector laat zien hoe serieus we die verantwoordelijkheid nemen. Door een complexe kwestie te doorbreken, presenteren we een duidelijk tijdschema voor een oplossing waar consumenten op kunnen vertrouwen: een garantiesysteem dat hun zonne-energieproducten zijn gemaakt volgens de hoogste mensenrechten- en duurzaamheidsnormen.'

Meer dan 50 zonne-energiebedrijven uit de hele waardeketen hebben via een gezamenlijke verklaring het werk en de doelstellingen van het Solar Stewardship Initiative inmiddels onderschreven, waaronder de Chinese zonnepaneelfabrikanten JA Solar en Trina Solar en branchevereniging Holland Solar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

BIM Modelleur

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Calculator Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!