logo
wvhj2023
© Sono Motors
© Sono Motors
19 mei 2023

Sono Motors vraagt beschermingsprocedure aan om faillissement te voorkomen

Sono Motors GmbH heeft bij de rechtbank van München een aanvraag ingediend voor een beschermingsprocedure om zichzelf zo te beschermen tegen een faillissement. De bedrijfsactiviteiten zullen worden voortgezet.

De zonneautofabrikant kondigde afgelopen februari aan het bedrijfsmodel te herstructureren en zich in de toekomst uitsluitend te richten op de levering en integratie van zonne-energietechnologie in voertuigen van derden en wagenparkexploitanten. Het bedrijf heeft niet-bindende intentieverklaringen en klantenorders dan wel contracten getekend met in totaal 25 partners.

Zonneauto Sion
Met de aangekondigde structurering werd in februari ook een streep gezet door de productie van eigen zonneauto Sion, wat leidde tot het ontslag van 250 werknemers. Er werd een terugbetalingsplan ontwikkeld om de claims van klanten uit de Sion-reserveringen af te handelen. De hiervoor benodigde aanvullende financiering werd aanvankelijk door een financier aangeboden.

Sono Motors meldt nu dat door het faillissement van de Silicon Valley Bank en de noodlijdende verkoop van Credit Suisse aan UBS en de toenemende onzekerheid op de kapitaalmarkten deze financiering niet is gerealiseerd. Ook verdere gesprekken met andere potentiële financieringspartners zijn op niets uitgelopen, waardoor het management zich genoodzaakt voelde om de beschermingsprocedure aan te vragen.

Schuldenlast
Het doel van de beschermingsprocedure is ondernemingen in een georganiseerd proces succesvol te herstructureren. De beschermingsprocedure is een van de instrumenten van het Duitse herstructureringsrecht.

Een verzoek om een beschermingsprocedure mag niet worden ingediend wanneer een onderneming reeds illiquide is, maar alleen in geval van dreigende illiquiditeit of een te hoge schuldenlast. In de huidige omstandigheden biedt de beschermingsprocedure Sono Motors GmbH naar eigen zeggen de nodige flexibiliteit om in het belang van haar schuldeisers, leveranciers, klanten en werknemers een duurzame herstructurering, herkapitalisatie en herschikking door te voeren.

Herstructureringsteam
In verband met de procedure wordt de onderneming bijgestaan door het herstructureringsteam van Dentons onder leiding van herstructureringsexperts Holger Ellers en Dirk Schoene.

‘De focus op het achteraf inbouwen en integreren van zonne-energietechnologie in voertuigen van derden is de logische volgende stap’, stelt Schoene. De innovatieve producten van Sono Motors zijn potentieel zeer interessant voor original equipment manufacturers (oem’s). Door veranderde marktomstandigheden werd het echter helaas onmogelijk om de kosten uit het stopgezette Sion-programma met eigen middelen van het bedrijf aan te pakken, zodat de aanvraag voor de beschermingsprocedure absoluut noodzakelijk werd om de reeds ingeslagen herstructureringsweg met succes voort te zetten.’

Amerikaanse moedermaatschappij
De Sono Group N.V. – de in Amerika genoteerde moedermaatschappij van Sono Motors GmbH – heeft afgelopen week bij de bevoegde lokale rechtbank van München een aanvraag tot zelfbestuur ingediend met het oog op een bedrijfsherstructurering.

Sono Group N.V. wordt daarbij ondersteund door SGP Schneider Geiwitz en haar herstructureringsdeskundigen Christian Plail en Matthias Räupke.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten