logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
12 mei 2023

Enexis: ‘Counter-regeling biedt ruimte voor substantieel meer zonnepanelen op bedrijfsdaken’

Counteren; verdedigend spelen en hopen door counters te winnen. Het is de omschrijving in de Dikke Van Dale voor de tegenaanval. Voor Enexis is counteren echter het nieuwste wapenfeit in de strijd tegen congestie.

Het principe is eenvoudig. ‘Als er ruimte is, wordt de opgewekte zonne-energie van zonnedaken bij bedrijven ingevoed op het stroomnet en als er geen ruimte is, schakelt de eigenaar de invoeding van zonne-energie tijdelijk terug’, legt Vivienne Barneveld van Enexis uit. Barneveld is als senior innovatiemanager actief op de afdeling Innovatie & Ontwikkeling. Daar werken 2 teams van in totaal 25 mensen aan oplossingen voor de huidige schaarste aan transportcapaciteit en het energiesysteem van de toekomst.

Piekmomenten
‘In gesprekken met bedrijven kwam keer op keer de vraag terug of er nog transportcapaciteit beschikbaar is op ons elektriciteitsnet’, vertelt Barneveld. ‘Het stroomnet is uitgelegd op de piekmomenten, dus in het geval van teruglevering voor de momenten waarop sprake is van 100 procent zonne-intensiteit. Dit betekent dat er ruimte in het net beschikbaar moet zijn als de zon niet of minder schijnt. Een projectontwikkelaar stelde ons de vraag of het niet mogelijk was om met die beschikbare ruimte iets te doen. En zo gezegd, zo gedaan.’

Restcapaciteit
Met de counter-regeling bedachten Barneveld en haar collega’s een slimme oplossing waarbij gebruikgemaakt wordt van de restcapaciteit op het stroomnet van Enexis. Dat is de ruimte op het elektriciteitsnet die grootzakelijke klanten niet benutten, want volgens berekeningen gebruiken ze jaarrond slechts een deel van de netcapaciteit. De netbeheerder heeft berekend dat door de pieken te vermijden en de dalen te benutten, er 2 keer zo veel energie door het stroomnet kan lopen. Dat kan niet altijd, maar op het leeuwendeel van de momenten wel. Daarvoor moeten de aangeslotenen op het stroomnet wel hun invoeding en afname aanpassen.

In de regio Tilburg heeft Enexis in de afgelopen periode met een grootzakelijke klant de counter-regeling beproefd door middel van een pilot. Alleen als er genoeg ruimte is op het stroomnet, kan Claassen Logistics zonne-energie terugleveren.

15 gigawatt
De belofte is weliswaar groot, maar toch kan Enexis het volledige potentieel van de counter-regeling nog niet exact vaststellen. ‘De huidige wachtlijst voor teruglevering van zonne-energie beslaat zo’n 15 gigawatt. We kunnen niet iedereen met counteren bedienen, maar wellicht wel een aanzienlijk deel.’

Lees het volledige artikel hieronder in de mei 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten