logo
wvhj2023
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
24 maart 2023

Pre-coronaprijzen: kosten transport zonnepanelen uit China zakken onder 1.500 dollar

De transportkosten voor een container van 40 voet met zonnepanelen uit China is voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer onder de 1.500 Amerikaanse dollar gezakt. Dat meldt Drewry.

Op de route Shanghai-Rotterdam zijn de kosten volgens het maritieme marktonderzoeksbureau nu 1.490 Amerikaanse dollar. 

Rotterdam
Aan het begin van 2020, voor het uitbreken van de coronacrisis, schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar. De transportkosten op de route Shanghai-Rotterdam zakten begin december voor het eerst weer onder de grens van 2.000 Amerikaanse dollar en bevinden zich nog steeds in een dalende lijn. Vorig jaar zijn de kosten met 12.000 Amerikaanse dollar gedaald en ook afgelopen weken was er weer een daling zichtbaar. 

87 procent daling
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. In 1 jaar tijd daalden de tarieven met 87 procent en afgelopen week betrof de daling 63 Amerikaanse dollar. Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Tijdens de coronacrisis stegen de transportkosten explosief en op het hoogtepunt lagen ze per zonnepaneel circa 20 Amerikaanse dollar hoger. Inmiddels zijn de precoronaprijzen echter weer bereikt. 

30 procent lager
Ook de World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – is nog altijd dalende en zakte afgelopen week met 33 Amerikaanse dollar naar 1.756,83 dollar. De analisten van Drewry verwachten ook de komende weken kleine dalingen van de transporttarieven. Het huidige niveau van de WCI ligt nu 83 procent onder de piek van 10.377 Amerikaanse dollar die in september 2021 werd bereikt. Ook staat de index 35 procent lager dan het 10-jaargemiddelde van 2.690 Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd is het huidige niveau van de wereldindex nog altijd 24 procent hoger dan de gemiddelde precoronatarieven van 1.420 Amerikaanse dollar.

Bijna alle routes die onderdeel zijn van de WCI kenden afgelopen week een prijsdaling, alleen de prijs op de route Rotterdam-Shanghai steeg met 6 Amerikaanse dollar tot 693 Amerikaanse dollar.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten