Solar Magazine - Noordenveld verleent omgevingsvergunning voor 109 hectare groot zonnepark
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Noordenveld verleent omgevingsvergunning voor 109 hectare groot zonnepark
© Zonnepark Zuidvelde

Noordenveld verleent omgevingsvergunning voor 109 hectare groot zonnepark

De gemeente Noordenveld heeft een omgevingsvergunning afgegeven voor Zonnepark Zuidvelde. Het zonnepark krijgt 35 hectare aan natuur en open ruimte en 74 hectare aan zonnepanelen.

Nergens in Nederland komt volgens initiatiefnemers Ankehaar Solar, Chint Solar en TPSolar een zonnepark met zo een grote verhouding voor.

Migratieroute
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor de realisatie van het project. Zonnepark Zuidvelde is volgens de betrokken partijen een uniek project waarin natuurontwikkeling, lokaal eigendom en duurzame energie samenkomen.

Op het zonnepark wordt ruimte gecreëerd voor akkervogels en wordt, rekening houdend met de migratieroute van de das en het ree, een groene corridor aangelegd. De brede groenstroken rondom het zonnepark onttrekken de zonnepanelen aan het zicht.

Lokaal eigendom
Bij Zonnepark Zuidvelde zijn er 2 vormen van financiële participatie die ervoor zorgen dat de inwoners van Noordenveld kunnen mee-investeren en voordeel ervaren van de opbrengst van het project. Zo is het streven dat 50 procent van het totale zonnepark in eigendom komt van lokale eigenaren. Chint Solar en TPSolar werken daarom samen met Energiecoöperatie Noordseveld. Ankehaar Solar geeft op een eigen manier invulling aan het lokaal eigendom. Alle 3 de ontwikkelaars leveren daarnaast een bijdrage aan het inrichten van een gebiedsfonds. Er wordt gezamenlijk jaarlijks 25.000 euro in dit fonds gestort ten behoeve van de omgeving van het zonnepark. 

Omwonenden van het zonnepark werden via verschillende informatiebijeenkomsten geïnformeerd over en betrokken bij het ontwerp van het project. Daarnaast zijn er ook gesprekken gevoerd met de gemeente, de provincie Drenthe en meerdere natuur- en belangenorganisaties. Naar aanleiding van deze overleggen werd het plangebied van het zonnepark fors verkleind en werden brede randen met beplanting ingericht om het zicht op het zonnepark te ontnemen.

Stikstofuitspraak
Er waren daarnaast ook andere ontwikkelingen die van invloed waren op het vergunningstraject van het zonnepark. Zo werd een eerder besluit in november 2022 door de gemeente uitgesteld om alle binnengekomen zienswijzen zorgvuldig te kunnen beantwoorden. Ook moesten door de initiatiefnemers nieuwe berekeningen aangeleverd worden naar aanleiding van de stikstofuitspraak van de Raad van State. De initiatiefnemers zijn daarnaast nu in afwachting van de verlening van een natuurvergunning vanuit de provincie Drenthe.

Wouter Guliker, projectontwikkelaar bij Chint Solar: ‘Wij zijn vanzelfsprekend ontzettend blij dat de gemeenteraad een vergunning heeft verstrekt voor Zonnepark Zuidvelde. De gemeente heeft een lang en zorgvuldig proces doorlopen om tot dit besluit te komen. Het was voor ons een intensief traject waarin wij er alles aan hebben gedaan om tot een natuurinclusief en maatschappelijk gedragen zonnepark te komen.’ Jannes Janssen, directeur Ankehaar Solar, vult aan: ‘De gemeente Noordenveld heeft in 2021 het Ankehaarveld aangewezen als gebied voor een mogelijk zonnepark. De akkerbouwgronden van onze familie liggen in het Ankehaarveld. Voor ons als ondernemende familie was het daarom vrij voor de hand liggend om te participeren in het plan. Het was een gedegen proces. Wij zien ernaar uit om het zonnepark verder te ontwikkelen.’

Natuurvergunning
Emma Hendriks, projectontwikkelaar bij TPSolar, besluit: ‘De eerste belangrijke stap is gezet, maar er moet nog veel gebeuren, zoals het verkrijgen van een natuurvergunning, voordat wij kunnen beginnen met bouwen. Wij hebben alle vertrouwen in een goede afloop en zien ernaar uit om het zonnepark te gaan realiseren. Zonnepark Zuidvelde wordt namelijk een project waarbij meerdere vliegen in één klap worden geslagen: een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Noordenveld, met lokaal eigendom, natuurontwikkeling en een toekomst waarin we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!