logo
wvhj2023
© Chint Solar
© Chint Solar
30 augustus 2021

Ankehaar Solar, Chint Solar en TPSolar ontwikkelen zonnepark Zuidvelde van 135 hectare

Ankehaar Solar, Chint Solar en TPSolar hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van zonnepark Zuidvelde. De zonneweide moet een oppervlakte van 135 hectare krijgen, waarvan ruim de helft voor natuur.

Niet eerder werd in Nederland volgens het consortium in die verhouding duurzame energie gecombineerd met nieuwe natuur.

68 hectare natuur
Afgelopen week organiseerden de initiatiefnemers een informatiemarkt voor de bewoners uit het invloedgebied en raadsleden van de gemeente Noordenveld.

Zonnepark Zuidvelde beslaat 68 hectare aan natuur en open ruimte en 67 hectare aan zonnepanelen. Zo worden de zonnepanelen in een zuid-opstelling geplaatst, met na elke rij zonnepanelen een open strook groen. De brede groenstroken rondom het zonnepark onttrekken de zonnepanelen aan het zicht.

Landschapselementen herstellen
Daarnaast voorzien de initiatiefnemers het gebied van brede akkerranden, herstellen zij landschapselementen zoals houtsingels en richten een verbindingszone in tussen het bos van Huis ter Heide en het bos bij Peest. Voor de ree en de das brengt dat volgens hen nieuwe mogelijkheden met zich mee, terwijl akkervogels en bijvoorbeeld de haas ook gedijen bij rust en nieuwe natuur.

Ankehaar Solar, Chint Solar en TPSolar richten verder een gebiedsfonds op. Met geld uit het gebiedsfonds kan de leefbaarheid van dit deel van de gemeente Noordenveld worden verbeterd. Bewoners is nadrukkelijk gevraagd na te denken over initiatieven. De eerste ideeën daarvoor zijn ook al geopperd: het subsidiëren van zonnepanelen op daken en de aanleg van een nieuw fietspad. Het beheer van het fonds komt te liggen bij belangenverenigingen De Velden en Huis ter Heide.

Helft eigenaar
Energiecoöperatie Noordseveld (ECN), die zich al langere tijd inzet voor het verduurzamen van de gemeente Noordenveld, wordt voor de helft eigenaar van het zonnepark. Bewoners die lid worden van ECN kunnen meebeslissen over hoe het geld dat het park opbrengt het best kan worden besteed. Voor het park verhuren onder andere de boerenfamilies Janssen, Bosma en Hoven een deel van hun landbouwgrond. Die grond blijft hun eigendom en kan over 25 jaar, wanneer het park wordt ontmanteld, weer als landbouwgrond worden gebruikt.

85 belangstellenden
Voor bewoners aan de Peesterweg en Veldweg komt het zonnepark op 300 meter afstand. Voor zij die wonen aan de Asserstraat op 600 meter. Om een gevoel te krijgen bij die afstand hebben de initiatiefnemers vanuit verschillende gezichtspunten visualisaties gemaakt.

De ongeveer 85 belangstellenden die de informatiemarkt bijwoonden, konden zo met eigen ogen de huidige en toekomstige situatie zien en ervaren vanaf 190 tot 610 meter afstand.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten