logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
9 maart 2023

Waarschuwing Liander: spanningsproblemen consumenten met zonnepanelen gaan toenemen

Liander gaat het stroomnet extra belasten om aan zoveel mogelijk woningeigenaren een zwaardere netaansluiting te leveren. De netbeheerder waarschuwt dat bij zonnepaneeleigenaren meer problemen zullen ontstaan.

Alliander – moederbedrijf van netbeheerder Liander – heeft afgelopen kalenderjaar 1,2 miljard euro geïnvesteerd. Zo werd 2.212 kilometer elektrakabel aangelegd en werden 2.012 transformatorhuisjes geplaatst en omgebouwd. Toch waren die inspanningen volgens het netwerkbedrijf onvoldoende om het verduurzamingstempo van Nederland bij te benen.

Consumenten ook getroffen
Hierdoor kunnen na grote bedrijven nu ook consumenten en kleine bedrijven die een kleinverbruikersaansluiting hebben, getroffen worden door het volle stroomnet.

Liander meldde eerder al dat afgelopen jaar een recordaantal consumenten zonnepanelen installeerde en meldt in zijn jaarverslag ook de gevolgen te ondervinden van het snel groeiende aantal warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s. Dit alles leidt tot een stevige toename van het elektriciteitsverbruik in de woonwijk en in 2022 tot ruim 43.000 aanvragen van consumenten voor een zwaardere elektriciteitsaansluiting. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het aantal aanvragen in 2020.

Woonwijken
Alliander-directeur Maarten Otto stelt dat het voor zijn organisatie onmogelijk is om het tempo van de energietransitie bij te houden en dat het elektriciteitsnet in de woonwijken flink moet worden uitgebreid om alle nieuwe aansluitingen en verzoeken te kunnen realiseren.

‘Onze mensen werken hard om dit net aan te passen, zodat consumenten hun verduurzamingsplannen kunnen uitvoeren. Afgelopen jaar werden weer meer kabels aangelegd en meer elektriciteitshuisjes geplaatst dan het jaar daarvoor. Om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen, moeten er de komende jaren 20.000 elektriciteitshuisjes komen. En 1 op de 3 straten gaat open om de verzwaring van het elektriciteitsnet te realiseren. Een stevige klus die we niet zo snel kunnen uitvoeren als het tempo waarmee de vraag naar elektriciteit stijgt. Naast dat dit een gigantische opgave is, hebben we ook te maken met personeels- en materiaaltekorten, waardoor we niet overal tegelijk aan de slag kunnen.’

Tijdelijk extra belasten
Dat betekent volgens Otto dat dochterbedrijf Liander in de nabije toekomst tijdelijk niet alle consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting direct kan helpen wanneer het stroomnet in de wijk vol raakt. ‘We hebben daar nu al op enkele plaatsen mee te maken, maar we voorzien dat dit aantal de komende jaren gaat oplopen. Om onze klanten zo goed mogelijk in hun behoeften te voorzien, kiezen we er daarom voor een deel van de nieuwe aansluitingen of verzwaringen toch te realiseren en daarmee het net tijdelijk extra te belasten.’

Door die extra belasting is het mogelijk dat spanningsproblemen toenemen. Dit varieert van het korte tijd niet kunnen terugleveren van zonne-energie – en uitvallende omvormers van zonnepanelen – tot knipperende verlichting in huis. In een enkel geval kan de extra belasting volgens Liander leiden tot stroomuitval op individueel, straat- of wijkniveau. De netbeheerder stelt dat of dat gebeurt, afhankelijk is van de vraag naar elektriciteit op een bepaald moment en daardoor moeilijk te voorspellen is.

Tot en met 2030 investeert Alliander bijna 5 miljard euro in het laagspanningsnet om de problemen aan te pakken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten