Solar Magazine - De harde cijfers | Ruim 450.000 Nederlanders lieten vorig jaar zonnepanelen installeren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De harde cijfers | Ruim 450.000 Nederlanders lieten vorig jaar zonnepanelen installeren
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

De harde cijfers | Ruim 450.000 Nederlanders lieten vorig jaar zonnepanelen installeren

452.845 kleinverbruikers hebben in Nederland afgelopen kalenderjaar zonnepanelen laten installeren; goed voor een vermogen van minimaal 2,1 gigawattpiek. Deze week in ‘De harde cijfers’ de residentiële pv-markt.

De 3 grootste regionale netbeheerders hebben nieuwe data gepubliceerd over de groei van het aantal zonnepaneelinstallaties in hun werkgebied. Netbeheerders Enexis en Liander melden daarbij een afkoeling van de zakelijke markt te signaleren, maar tegelijkertijd net als Stedin een historische groei te zien in de uitrol van zonnepanelen bij kleinverbruikers.

Kleinverbruikers
De kleinverbruikers waarbij de netbeheerders zonnepanelen hebben geregistreerd, zijn zowel woningen als kleine ondernemingen. Toch spreken de netbeheerders in hun communicatie doelbewust over ‘consumenten’.

In de onderstaande grafiek is te zien dat het aantal kleinverbruikers dat zonnepanelen heeft laten installeren afgelopen kalenderjaar met ruim 450.000 is gegroeid.

2,1 miljoen kleinverbruikers
In de tweede grafiek is te zien dat in Nederland inmiddels zo’n 2,1 miljoen kleinverbruikers de beschikking hebben over een installatie met zonnepanelen.

Minimaal 2,1 gigawattpiek
In de laatste grafiek is te zien dat zij gezamenlijk afgelopen kalenderjaar minimaal 2,1 gigawattpiek aan zonnepanelen hebben laten installeren.

Dat is het minimále geïnstalleerde vermogen, want netbeheerder Enexis heeft de jaargroei van het totale vermogen aan zonnepanelen bij kleinverbruikers (red. met een netaansluiting van maximaal 3 * 80 ampère) nog niet beschikbaar. Het genoemde cijfer in onderstaande grafiek betreft namelijk de jaargroei van kleinverbruikers die een zonnepaneelinstallatie met een vermogen van maximaal 15 kilowattpiek in gebruik hebben genomen.

In 2021 bedroeg in het Enexis-werkgebied de gemiddelde installatiegrootte bij kleinverbruikers 5,45 kilowattpiek. Bij dat gemiddelde zijn dus ook zonnepaneelinstallaties meegerekend die groter zijn dan 15 kilowattpiek maar wel zijn aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting. Als dat getal van 5,45 kilowattpiek ook in 2022 de gemiddelde installatiegrootte blijkt te zijn, zouden kleinverbruikers in het Enexis-werkgebied afgelopen jaar geen 918 megawattpiek maar 1.048 megawattpiek aan zonnepanelen hebben geïnstalleerd. De jaargroei zou in dat geval op 2.231 megawattpiek in plaats van 2.101 megawattpiek uitkomen.

* In de genoemde groeicijfers zijn de data van de 3 kleinere netbeheerders – Coteq, Rendo en Westland Infra – niet opgenomen.

** Enexis heeft de jaargroei van het totale vermogen aan zonnepanelen bij kleinverbruikers (maximaal 3 * 80 ampère) nog niet beschikbaar. Het genoemde cijfer is de jaargroei van kleinverbruikers die een zonnepaneelinstallatie met een vermogen van maximaal 15 kilowattpiek in gebruik hebben genomen. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Zoncorporatie zoekt:

Klanadviseur Zonnepanelen

Parttime (24 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!