logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
1 maart 2023

Vlaanderen: 14.739 consumenten hebben subsidie voor zonnepanelen aangevraagd in 2022

14.739 consumenten in Vlaanderen hebben afgelopen kalenderjaar de premie aangevraagd voor zonnepanelen. Dat meldt minister van Energie Zuhal Demir naar aanleiding van vragen van Robrecht Bothuyne (cd&v).

Minister Demir meldt daarbij aan het Vlaams Parlement dat de definitieve cijfers over uitbetaalde premies komend voorjaar beschikbaar komen.

Doelstelling gerealiseerd
‘De cijfers voor 2022 zijn nog niet volledig, doordat er enkele maanden kunnen verlopen tot de eigenaar de installatie aanmeldt, en de aanmeldingen verwerkt zijn door de netbeheerder’, aldus de minister. ‘Uit de cijfers van installaties die mij in januari zijn meegedeeld, blijkt dat er in 2022 een bijkomend vermogen van minstens 517 megawatt (red. omvormervermogen) werd geïnstalleerd. De doelstelling van een bijkomend vermogen van 450 megawatt voor 2022 is hiermee gerealiseerd. De doelstelling van een bijkomend vermogen van 450 megawatt voor 2023 blijft behouden. Voor Vlaanderen zal een nieuwe inschatting op basis van de recentste stand van zaken en verdere vooruitzichten worden opgenomen in de update van het Vlaams Energie- en Klimaatplan.’

Geen wijzigingen
Bothuyne had de minister ook gevraagd hoe zij zal omgaan met premieaanvragen voor installaties met een in 2022 ondertekende offerte, maar waarbij de installatie door bijvoorbeeld vertraging bij de leverancier of installateur of vertraging bij de keurder pas begin 2023 effectief opgeleverd is.

‘Ik zie geen reden om de premievoorwaarden en aanvraagprocedure te wijzigen’, is Demir stellig. ‘Het pad van premiebedragen werd bij de start van de pv-premie in 2021 al aangekondigd en gaf burgers dus ruim de tijd hun investeringsbeslissing hierop af te stemmen en tijdig de bestelling en de keuring van hun installatie aan te vragen. Ik ben er geen voorstander van te werken met ondertekende bestelaanvragen. Gelijkaardige voorbeelden uit het verleden tonen aan dat dergelijke manier van werken bijzonder fraudegevoelig is. Een pv-installatie is bovendien in vele gevallen zelfs zonder premie rendabel vanwege de sterk gestegen elektriciteitsprijzen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten