logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
17 februari 2023

Extra budget voor SDE++ 2023: 8 miljard euro subsidie beschikbaar en introductie van ‘hekjes’

De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) opent dit kalenderjaar op 6 juni. Er is 8 miljard euro subsidie beschikbaar en daarbij zijn er voor het eerst ‘hekjes’ geplaatst.

Als het volledige budget wordt aangevraagd en gerealiseerd, verwacht minister Jetten voor Klimaat en Energie dat het in 2030 een CO2-besparing van 4 megaton oplevert.

3 miljard euro meer
Opvallend is dat daarbij 3 miljard euro meer subsidie beschikbaar is dan op Prinsjesdag in de Miljoenennota werd aangekondigd.

Minister Jetten hierover: ‘Ik ben blij dat dat we dit jaar opnieuw een fors budget beschikbaar kunnen stellen voor het opschalen van de productie van duurzame energie en andere projecten die de CO2-uitstoot structureel verlagen. Er is dit jaar, net als afgelopen jaar, opnieuw meer budget beschikbaar dan voorgaande jaren. De 3 miljard euro boven op het gebruikelijke budget levert naar verwachting vanaf 2030 een extra CO2-besparing van zo’n 1,5 megaton per jaar op. Daarmee kunnen zo veel mogelijk duurzame projecten die in voorbereiding zijn van start gaan. Dat is niet alleen nodig om sneller te verduurzamen en onze klimaatdoelen te halen, maar ook om onze afhankelijkheid van de import van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk af te bouwen.’

Hekjes
De SDE++ 2023 is de eerste openstellingsronde waarbij de al in 2023 aangekondigde hekjes toegepast worden, zodat de verschillende technologieën alle voor subsidie in aanmerking komen. Een hekje zorgt er namelijk voor dat technieken met een hogere subsidie-intensiteit eerder aan bod komen. Dit doordat voor technieken binnen een hekje budget wordt gereserveerd.

Daarbij wordt de maximale subsidie binnen de hekjes verhoogd van 300 naar 400 euro per ton CO2.  De hekjes bestaan uit 3 categorieën: lagetemperatuurwarmte (zoals zonnewarmte en aquathermie), hogetemperatuurwarmte (zoals ultradiepe geothermie en elektrische boilers) en moleculen (zoals groen gas en hernieuwbare brandstoffen). Voor alle 3 de categorieën is 750 miljoen euro subsidie gereserveerd. Binnen de hekjes blijft het concurrerende principe gelden, waarbij kosteneffectieve projecten eerder aan bod komen. De hekjes worden later in 2023 geëvalueerd, net als de SDE++, ten bate van de komende openstellingsrondes.

Geen plafond zon en wind
De SDE++ staat in 2023 voor de meeste categorieën opnieuw open die in 2022 ook in aanmerking kwamen, zoals windmolens, zonnepanelen, elektrische boilers, waterstof en CO2-opvang en -afslag (ccs). Dit jaar wordt de lucht-water-warmtepomp, waarmee warmte uit de buitenlucht wordt gebruikt voor het verwarmen van water, voor het eerst toegevoegd.

Minister Jetten stapt daarbij zoals eerder al aangekondigd af van het plafond voor hernieuwbare elektriciteit en ccs, omdat dit niet meer nodig is met de komst van de hekjes. Doordat het plafond voor wind- en zonne-energie vervalt, hoopt de minister dat de hoeveelheid hernieuwbare stroom mee kan groeien met de verwachte vraag.

5 fasen
De SDE-regeling werkt net als afgelopen kalenderjaar met 5 fasen. Tijdens elke fase kan alleen subsidie aangevraagd worden voor projecten met een subsidiebehoefte tot een bepaald subsidiebedrag per ton CO2.

Openstellingsronde SDE++ 2023

Fasegrenzen

6 juni 09.00 uur - 12 juni 17.00 uur

90 euro per ton CO2

12 juni 17.00 uur - 19 juni 17.00 uur

180 euro per ton CO2

19 juni 17.00 uur - 26 juni 17.00 uur

240 euro per ton CO2

26 juni 17.00 uur - 3 juli 17.00 uur

300 euro per ton CO2

3 juli 17.00 uur - 6 juli 17.00 uur

400 euro per ton CO2

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten