logo
wvhj2023
© Tealsuns | Dreamstime.com
© Tealsuns | Dreamstime.com
17 februari 2023

TenneT en Sonnen zetten elektrische auto’s in voor stabiliseren stroomnet

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT en energieopslagbedrijf Sonnen hebben in Duitsland met succes elektrische auto’s ingezet om het stroomnet te stabiliseren.

De elektrische auto’s werden voor kortetermijndekking gebruikt van belastingsveranderingen en frequentiefluctuaties in het stroomnet. Na een testfase is de applicatie volgens de 2 bedrijven ‘voor het eerst overgedragen aan alledaagse huishoudens’.

Virtuele energiecentrale
Binnen de sonnenCommunity – een digitaal netwerk van thuisbatterijen en zonnepanelen van klanten van Sonnen – heeft het bedrijf al geruime tijd een virtuele energiecentrale gecreëerd op basis van stationaire batterijopslag, waarin nu ook de batterijen van de elektrische auto’s zijn geïntegreerd. Als onderdeel van de virtuele energiecentrale kunnen de voertuigen bijvoorbeeld ’s nachts overtollige windenergie opvangen, zodat ze overdag niet hoeven te worden opgeladen met elektriciteit uit gas- of kolencentrales.

TenneT kan deze virtuele energiecentrale met elektrische auto’s nu ook gebruiken voor balanshandhaving, waarbij de opslagcapaciteit binnen 30 seconden beschikbaar is om belastingsveranderingen en de daaruit voortvloeiende frequentiefluctuaties te compenseren. Dit wordt uitsluitend via een intelligent laadproces bereikt, zodat de voertuigaccu’s volgens de 2 bedrijven niet extra worden belast door de ontlading.

5.000 huishoudens
In de eerste stap verdeelt sonnen de laadprocessen van alle aangesloten elektrische auto's gelijkmatig over een langere periode en vermijdt zo piekbelastingen op een bepaald tijdstip van de dag. De basis hiervoor zijn de specificaties van de klanten wanneer zij hun auto weer nodig hebben. In de tweede stap worden vervolgens frequentieafwijkingen in het elektriciteitsnet gecompenseerd, de specificaties hiervoor komen van TenneT. Het op deze manier gecontroleerde laadgedrag stabiliseert het elektriciteitsnet op 2 niveaus tegelijk, zonder het gebruik van de voertuigen te beperken.

In een volgende stap zullen 5.000 huishoudens van de sonnenCommunity in de virtuele energiecentrale worden geïntegreerd en in totaal ongeveer 80 megawatt primair regelvermogen leveren in combinatie met de stationaire opslagfaciliteiten. De totale behoefte van TenneT hiervoor is 170 megawatt.

Mijlpaal
‘De integratie van elektrische auto’s in het elektriciteitsnet is een belangrijke mijlpaal om te kunnen reageren op de uitdagingen van toekomstige stroombeschikbaarheid’, aldus Tim Meyerjürgens, chief operational officer van TenneT. ‘Hoe vluchtiger, sterk fluctuerende wind- en zonne-energie aan het elektriciteitsnet wordt toegevoerd, hoe elementairder het is om nieuwe opslagmogelijkheden te creëren om het hele systeem flexibeler en stabieler te maken. Wat vandaag de eerste elektrische auto’s en primaire besturingskracht zijn, zijn straks miljoenen elektrische auto’s en tal van andere systeemdiensten voor ons netwerkoperators. We kijken ernaar uit om met sonnen samen te werken om dit enorme opslagcapaciteitspotentieel te lanceren.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten