Solar Magazine - Liander: grootverbruikers contracteren 46 procent minder transportvermogen voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: grootverbruikers contracteren 46 procent minder transportvermogen voor zonnepanelen
© Liander

Liander: grootverbruikers contracteren 46 procent minder transportvermogen voor zonnepanelen

Grootverbruikers hebben afgelopen kalenderjaar 46 procent minder transportvermogen voor zonnepanelen gecontracteerd bij netbeheerder Liander dan in 2021. In totaal contracteerden 842 grootverbruikers 388 megawatt.

Het vermogen aan zonnepanelen dat grootverbruikers in gebruik namen, groeide net als een jaar eerder ook in 2022 het hardst in de provincie Gelderland. Het aantal grootverbruikers dat zonnepanelen liet installeren, groeide echter het hardst in de provincie Noord-Holland.

Gelderland fier aan kop
De 2 onderstaande grafieken laten per provincie en voor het totale werkgebied van Liander de toename van het aantal grootverbruikers met zonnepanelen en het daarmee gemoeide transportvermogen* zien. Zoals zichtbaar, staat de provincie Gelderland fier aan kop qua nieuw gecontracteerd transportvermogen voor grote zonnedaken en zonneparken.

Hete adem
De 2 onderstaande grafieken laten per provincie en voor het totale werkgebied van Liander het cumulatieve aantal grootverbruikers met zonnepanelen en het daarmee gemoeide transportvermogen* zien. De provincie Gelderland voelt de hete adem van de provincie Noord-Holland in de nek qua aantal grootverbruikers dat zonnepanelen heeft.

Van 507 naar 460 kilowatt
Waar Liander begin vorig jaar nog meldde dat 1.185 grootverbruikers in 2021 circa 663 megawatt aan transportvermogen contracteerde voor zonnepanelen, is dat in de meest actuele cijfers gecorrigeerd naar 1.410 grootverbruikers en 716 megawatt transportvermogen. Dit maakt duidelijk dat het nieuw gecontracteerde transportvermogen in 2022 met 46 procent is gedaald. Het aantal nieuwe grootverbruikers dat transportvermogen voor zonnepanelen heeft gecontracteerd is in afgelopen kalenderjaar met 40 procent gedaald.

Het gemiddelde transportvermogen van een zonneweide of zonnedak dat grootverbruikers in gebruik namen, daalde daarbij van 507 kilowatt in 2021 naar 460 kilowatt in 2022. Liander stelt al met al een aanmerkelijk minder snelle groei van zonneweiden en grote zonnedaken te signaleren dan de afgelopen jaren.

* Voor grootverbruikers registreert Liander het gecontracteerde transportvermogen in megawatt, dit betreft dus niet het installatievermogen (red. het vermogen van de zonnepanelen) in megawattpiek. Voor kleinverbruikers registreert Liander het vermogen wél op basis van de opgestelde zonnepanelen, uitgedrukt in megawattpiek. Verder is Liander slechts in een deel van Zuid-Holland de netbeheerder, Stedin is in het andere deel van de provincie de netbeheerder en heeft ook de groeicijfers gepresenteerd.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Productontwerper

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraaat 6b
Everday zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!