logo
wvhj2023
© Andre Muller | Dreamstime.com
© Andre Muller | Dreamstime.com
27 januari 2023

Stedin: 107.264 consumenten installeerden vorig jaar 484 megawattpiek aan zonnepanelen

Afgelopen kalenderjaar hebben 107.264 consumenten in de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland samen 484 megawattpiek aan nieuwe zonnepanelen laten installeren op het stroomnet van netbeheerder Stedin.

Nooit eerder zag Stedin zo’n grote groei van het vermogen van zonnepanelen in zijn werkgebied. Omgerekend is het vermogen volgens de netbeheerder goed voor ongeveer 1,3 miljoen zonnepanelen.

455.371 kleinverbruikers
Stedin registreert hoeveel klanten met kleinverbruikersaansluitingen – dat zijn woningen en kleine ondernemingen, maar de netbeheerders spreken in hun communicatie voor het gemak over consumenten – zonnepanelen installeren.

Van deze aansluitingen is bij 455.371 bekend dat ze zonnepanelen hebben. De groei was afgelopen jaar met 42 procent aan extra vermogen van zonnepanelen het sterkst in Zuid-Holland. In Utrecht bedroeg de groei van het vermogen 41 procent. In Zeeland was de groei met 24 procent minder sterk, maar daar hadden relatief veel meer huizen al zonnepanelen, namelijk 1 op de 3.


* Stedin is ook in enkele gemeenten buiten de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland actief, waardoor de totalen hoger uitvallen

Nieuwe kabels
De netbeheerder legde afgelopen kalenderjaar 435 kilometer aan nieuwe kabels in straten en installeerde 478 nieuwe trafohuisjes om alle stroom op het elektriciteitsnet kwijt te kunnen.

‘Nergens in Europa vind je zo veel zonnepanelen per inwoner als in Nederland’, stelt chief technology officer David Peters. ‘En dat is goed nieuws, want met die zonnestroom kunnen we onze CO2-uitstoot verder omlaagbrengen. Zonnepanelen vragen echter ook veel capaciteit van ons elektriciteitsnet. Wij passen het net daarop aan, maar dat kost tijd en geld. We vragen daarom consumenten op zonnige dagen overdag meer elektriciteit te gebruiken, zodat we de capaciteit van het net beter benutten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten