logo
wvhj2023
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
27 januari 2023

Nieuw record Liander: 153.448 consumenten installeren 699 megawattpiek zonnepanelen

In het werkgebied van netbeheerder Liander heeft een recordaantal van 153.448 kleinverbruikers in 2022 zonnepanelen laten installeren. Samen verwelkomden zij 699 megawattpiek aan zonnepanelen.

In de provincie Gelderland installeerde, net als in 2021, het grootste aantal kleinverbruikers zonnepanelen (red. kleinverbruikers zijn woningen en kleine ondernemingen, maar de netbeheerders spreken in hun communicatie doelbewust over consumenten).

Gelderland leidt de dans
De 2 onderstaande grafieken laten per provincie en voor het totale werkgebied van Liander de toename van het aantal kleinverbruikers* met zonnepanelen en het daarmee gemoeide vermogen zien. Zoals te zien, leidt de provincie Gelderland in beide gevallen de dans.

Aantal kleinverbruikers
De 2 onderstaande grafieken laten per provincie en voor het totale werkgebied van Liander het totaal aantal kleinverbruikers* met zonnepanelen en het daarmee gemoeide vermogen zien. Logischerwijs gaat de provincie Gelderland ook hier aan kop.

Kwart consumenten heeft zonnepanelen
Bijna een kwart van de consumenten in het verzorgingsgebied van Liander heeft volgens de netbeheerder nu zonnepanelen. Die wederom benadrukt dat zijn stroomnet niet is ontworpen voor de grote hoeveelheid zonnestroom die inmiddels wordt opgewekt en stelt dat het belangrijk is dat ondernemers en consumenten de door hen opgewekte elektriciteit veel meer zelf gebruiken.

Liander doet dan ook een beroep op consumenten om te helpen de piek aan zonnestroom in het stroomnet op te vangen. ‘Helpen is eenvoudig, namelijk door op zonnige dagen juist overdag elektrische apparaten, zoals de wasmachine, droger of vaatwasser aan te zetten en de elektrische auto op te laden. Hiermee beperken we de piek van de zonnestroom die terugkomt op het net en de huishoudelijke apparaten draaien ook nog eens op 100 procent lokale, groene stroom.’

* Voor grootverbruikers registreert Liander het gecontracteerde transportvermogen in megawatt, dit betreft dus niet het installatievermogen (red. het vermogen van de zonnepanelen) in megawattpiek. Voor kleinverbruikers registreert Liander het vermogen wél op basis van de opgestelde zonnepanelen, uitgedrukt in megawattpiek. Verder is Liander slechts in een deel van Zuid-Holland de netbeheerder, Stedin is in het andere deel van de provincie de netbeheerder en heeft ook de groeicijfers voor het kalenderjaar 2022 gepresenteerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten