Solar Magazine - SolarCare: opbrengst zonnepanelen consumenten stijgt naar recordhoogte
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SolarCare: opbrengst zonnepanelen consumenten stijgt naar recordhoogte
© MartinBergsma | Dreamstime.com

SolarCare: opbrengst zonnepanelen consumenten stijgt naar recordhoogte

Consumenten hebben de stroomproductie van hun zonnepanelen in 2022 naar recordhoogte zien stijgen. Het oude recordjaar 2018 is uit de boeken. Dat meldt SolarCare op basis van de monitoring van 2.500 pv-installaties.

‘Voor eigenaren van zonnepanelen was 2022 een topjaar met recordopbrengsten’, duidt Pierre Gerrissen, directeur van SolarCare. ‘Zonnepanelen hebben afgelopen kalenderjaar per wattpiek 0,003 kilowattuur meer zonnestroom geproduceerd dan in 2018. Het  gaat om een gemiddelde voor Nederland, maar per provincie zijn er onderlinge verschillen.’

2.233 zonuren
‘Met landelijk gemiddeld 2.233 uur zon was 2022 het zonnigste jaar sinds het begin van de waarnemingen van het KNMI’, vervolgt Gerrissen. ‘Door een uitzonderlijk voorjaar in combinatie met een zeer stabiele zomerperiode hebben zonnepanelen gemiddeld ongeveer 11 procent meer zonne-energie opgewekt dan het voorgaande jaar 2021 en maar liefst circa 7,5 procent boven het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.’

Net als andere jaren heeft SolarCare per provincie onderzocht hoe de gemiddelde zon-pv-opbrengsten per geïnstalleerd zonnepaneelvermogen waren. Daartoe zijn 2.500 installaties, verspreid over heel Nederland, geselecteerd voor nader onderzoek naar de opbrengsten per wattpiek. De onderzochte installaties zijn samen goed voor een totaal opgesteld zonnepaneelvermogen van ruim 22 megawattpiek en zijn alle het gehele jaar storingsvrij operationeel geweest. Verder zijn de installaties willekeurig geselecteerd qua zonnepaneeltechnologie, systeemcapaciteit, oriëntatie, hellingshoek en eventuele schaduwvorming.

Texel leidt de dans
Op bovenstaande kaart zijn per provincie de gemiddelde opbrengstfactoren in kilowattuur per geïnstalleerd wattpiek zonnepaneelvermogen voor het recordjaar te zien; tussen haakjes in rood staan de cijfers voor 2018.

Opvallend is dat op Texel voor zonnepanelen het recordjaar 2018 met 0,05 kilowattuur per wattpiek is verbeterd, terwijl in de provincies Drenthe, Flevoland en Overijssel de productie juist 0,06 kilowattuur per wattpiek onder het oude recordjaar is gebleven.

Gemiddelde opbrengst
In de onderstaande grafiek zijn de gemiddelde opbrengstfactoren van zonnepanelen in Nederland van de afgelopen jaren te zien.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Energiebedrijf Vrijopnaam zoekt:

(junior) Projectontwikkelaar Zon

32-40 uur - Noord-Brabant (Tilburg/Breda)
SolarNRG zoekt:

CAD Tekenaar

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!