logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
12 januari 2023

ODE Vlaanderen lanceert tool om bedrijven te informeren over knip in groenestroomcertificaten zonnepanelen

ODE Vlaanderen heeft de nieuwe onlinetool GSC-knip gelanceerd om ondernemingen en andere organisaties te informeren over de gevolgen van de geplande knip in groenestroomcertificaten voor zonneparken.

De brancheorganisatie biedt grote bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), coöperaties en overheden zo de mogelijkheid om zelf na te gaan of ze door de geplande maatregel van de Vlaamse regering geraakt dreigen te worden. Dreigende faillissementen, investeringsonzekerheid en onduidelijkheid: dat is wat de Vlaamse regering volgens ODE Vlaanderen dreigt te creëren. Sinds de aankondiging van de plannen om te snoeien in de groenestroomcertificaten van zakelijke zonnepaneelinstallaties van voor 2013, heerst nu al bijna een jaar onzekerheid.

Beslissingsproces
De brancheorganisatie benadrukt dat bij elke nieuwe stap in het beslissingsproces van de Vlaamse regering nieuwe elementen naar voren komen, waaruit blijkt dat de geplande maatregel het doel voorbijschiet en meer schade zal aanrichten, eerder dan dat hij de vooropgestelde beleidsdoelstellingen zou bereiken.

Met de nieuwe tool onder de arm zet ODE Vlaanderen haar pleidooi aan de Vlaamse regering kracht bij om de geplande knip in de groenestroomcertificaten te stoppen. Door de vele onzekerheden die de regering creëert, is het volgens de branchevereniging voor ondernemingen in tal van sectoren onduidelijk of ze hun groenestroomcertificaten dreigen te verliezen of niet. ‘Met deze tool wil ODE in de eerste plaats ondernemingen en organisaties informeren over en waarschuwen voor de geplande Vlaamse maatregel’, stelt Dirk Van Evercooren, algemeen directeur ODE-Vlaanderen. ‘Vele ondernemingen beseffen vandaag zelfs nog niet dat ook zij het risico lopen onder de knip te vallen.’

Landbouwbedrijven
Uit een nieuwe analyse blijkt nu dat de landbouw- en transportsector anders zullen worden behandeld dan andere economische sectoren. Dit komt omdat de geplande maatregel wordt opgehangen aan de de-minimissteun.

De de-minimis voor ondernemingen is vastgesteld op 200.000 euro steun over 3 belastingjaren. Voor de transportsector geldt een verlaagde drempel van 100.000 euro over 3 belastingjaren. Voor de landbouw- en visserijbedrijven bedraagt deze slechts 20.000 euro over 3 belastingjaren. De kans is dus groot dat deze sectoren als eerste in de klappen zullen delen. Van Evercooren: ‘De Vlaamse regering is te veel bezig met de vraag of het juridisch mogelijk is om deze maatregel door te voeren, terwijl ze zich zou moeten afvragen of deze maatregel maatschappelijk wel wenselijk is. Getroffen ondernemingen kunnen zich via de website www.gscknip.vlaanderen melden indien ze verder op de hoogte gehouden willen worden en zich willen aansluiten bij het pleidooi om de GSC-knip te stoppen.’

De nieuwe tool GSCknip is hier te raadplegen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten