Solar Magazine - ACM intensiveert toezicht op gas- en stroomprijzen voor consumenten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM intensiveert toezicht op gas- en stroomprijzen voor consumenten
© Jarretera | Dreamstime.com

ACM intensiveert toezicht op gas- en stroomprijzen voor consumenten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) intensiveert het toezicht op de tarieven voor elektriciteit en gas voor kleinverbruikers onder wie consumenten. De ACM toetst deze tarieven op redelijkheid.

Tarieven zijn redelijk als zij gebaseerd zijn op de kosten plus een redelijke marge. Als een tarief niet redelijk is, kan de ACM ingrijpen en zelf een maximumtarief vaststellen.

Modelcontracten
De ACM heeft de energieleveranciers onlangs een brief gestuurd om gegevens op te vragen over de onderbouwing van hun tarieven voor de ‘modelcontracten’ in de periode van 1 januari tot 1 februari 2023. Leveranciers zijn verplicht deze gegevens met de ACM te delen. Ook worden zij verplicht alle tariefswijzigingen minimaal 4 weken voor wijziging aan de ACM te melden. Om het inzicht in de ontwikkelingen in de markt te vergroten, publiceert de ACM met ingang van februari 2023 maandelijks een marktmonitor.

De ACM intensiveert het toezicht om het vertrouwen in de redelijkheid van de tarieven voor elektriciteit en gas te bevorderen. De huidige marktsituatie vraagt daar ook om. In 2023 zal het toezicht worden uitgebreid naar andere contracten dan de ‘modelcontracten’. Uitgangspunt van het toezicht is om consumenten te beschermen tegen onredelijk hoge tarieven.

Op alle websites
De ACM heeft de afgelopen periode gecontroleerd of de energieleveranciers op hun website wel het verplichte modelcontract aanboden. De ACM had signalen ontvangen dat niet alle leveranciers dit deden. Inderdaad bleek dat niet alle leveranciers een modelcontract op hun website aanboden, terwijl de wet dit voorschrijft. Dit maakt de onderlinge vergelijking eenvoudiger. De ACM heeft de leveranciers die geen modelcontract aanboden hierop aangesproken. Zij hebben inmiddels een modelcontract op een goed vindbare plaats op hun website staan.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!