logo
wvhj2023
© JinkoSolar
© JinkoSolar
10 januari 2023

PV InfoLink: export zonnepanelen uit China blijft dalen door hoge buitenlandse voorraden

Ook in de maand november is de export van zonnepanelen uit China gedaald. Dat is de vierde maand op rij, maar wel was de export nog 44 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt marktonderzoeksbureau PV InfoLink.

In de eerste helft van het kalenderjaar zagen Chinese fabrikanten door de sterk groeiende wereldwijde vraag de export met 102 procent groeien, met een piek in de maand juli. Sindsdien is de export echter maand na maand gedaald. In de periode januari-november 2022 heeft China 144 gigawattpiek zonnepanelen geëxporteerd; 80 procent meer dan in dezelfde periode in 2021.

De analisten van PV InfoLink melden dat in november de vraag vanuit alle markten afnam, behalve in het Midden-Oosten. Naast Europa, waar de vraag steeds kleiner wordt, zag ook Amerika in november een forse vraagdaling. 

Europa: 80,7 gigawattpiek
Europa importeerde in november 6,1 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 127 procent op jaarbasis maar een daling van 12 procent op maandbasis, toen er nog 6,9 gigawattpiek aan zonnepanelen werd geïmporteerd. Europa is nog wel altijd de grootste exportmarkt voor Chinese zonnepanelen en was van januari tot november goed voor een import van 80,7 gigawattpiek. Dat is 56 procent van de totale Chinese zonnepaneelexport.

De analisten van PV InfoLink stellen dat er een enorm verschil is tussen het importvolume en het werkelijk geïnstalleerde pv-volume in Europa. Omdat de voorraad toenam, verminderde Europa de aankopen in de tweede helft van het kalenderjaar. Het importvolume is hierdoor sinds juli maand na maand afgenomen. Het marktonderzoeksbureau verwacht dat de Europese importvraag zich in het eerste kwartaal van 2023 niet zal herstellen tot het niveau van het tweede en derde kwartaal van 2022. 

Azië-Pacific: 26,7 gigawattpiek
De regio Azië-Pacific importeerde in november 1,9 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen aan modules uit China, een daling van 5 procent op jaarbasis en 2 procent op maandbasis. In de periode januari-november importeerde de regio 26,7 gigawattpiek Chinese zonnepanelen; een stijging van 32 procent. In het eerste kwartaal van 2022 veroorzaakten India’s importheffingen schokgolven. De Indiase markt kromp snel toen de belasting in maart van kracht werd, met een maandelijkse vraag van slechts 85 megawattpiek. Toch heeft het land zijn positie als grootste markt in de regio veiliggesteld met 8,1 gigawattpiek aan import in het eerste kwartaal.

Terwijl de Indiase markt kromp, zagen andere landen in Azië en de Stille Oceaan – waaronder Japan, Australië en enkele Zuidoost-Aziatische landen – een duidelijke toename van het importvolume. De maandelijkse vraag uit de regio bleef daardoor tot november 1,8 gigawattpiek.

Japan importeerde in de periode januari-november 6,4 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen; een groei van 20 procent. Daardoor is het de op een na grootste afzetmarkt in Azië en ’s werelds vijfde grootste exportmarkt voor Chinese zonnepanelen. Australië was de derde grootste markt in de regio Azië-Pacific en ’s werelds zevende grootste exportmarkt voor Chinese zonnepanelen met een totale vraag van 4,7 gigawattpiek. De invoer kende een aanzienlijke terugval in het vierde kwartaal, waarbij het maandelijkse invoervolume in oktober en november tot minder dan 300 megawatt daalde. Als de dalende trend zich heeft doorgezet in december, zal het jaarlijkse importvolume van 2022 onder de 5,1 gigawattpiek van 2021 blijven. Andere markten, zoals Thailand, de Filippijnen, Zuid-Korea en andere Zuidoost-Aziatische landen zagen de vraag stijgen met een import van 6,8 procent aan zonnepanelen uit China in de periode januari-november; een stijging van 47 procent op jaarbasis.

Noord- en Zuid-Amerika: 23,2 gigawattpiek
Noord- en Zuid-Amerika importeerden in november 1,7 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China; een daling van 23 procent op jaarbasis en 21 procent op maandbasis. Wel is in de periode januari-november het importvolume met 63 procent gegroeid tot 23,2 gigawattpiek.

Het importvolume daalde in november sterk door de teruggang van de vraag uit Brazilië. Dat land was in 2022 voor China de grootste afzetmarkt in Noord- en Zuid-Amerika en importeerde in de periode januari-november 16,8 gigawattpiek aan zonnepanelen; een groei van 80 procent. De groei hangt samen met een nieuwe wet die ervoor zorgt dat kleinschalige, gedistribueerde opwekinstallaties vanaf 2023 een netvergoeding moeten betalen. Dat leidde tot een installatierush in 2022 en zorgde ervoor dat Brazilië na Nederland de grootste exportmarkt voor China was. Het volume van door Brazilië geïmporteerde Chinese zonnepanelen daalde echter met 28 procent; van 1,5 gigawattpiek in oktober tot 1,1 gigawattpiek in november.

Midden-Oosten en Afrika: 10,3 gigawattpiek
Het Midden-Oosten importeerde in november 0,8 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 92 procent op jaarbasis en 38 procent op maandbasis. In de periode januari-november zag de regio de import groeien met 75 procent tot 10,3 gigawattpiek.

Belangrijke drijfveren achter de vraag in het Midden-Oosten zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan, Israël en Saoedi-Arabië.

Totale export daalt
Het exportvolume van Chinese zonnepanelen daalde onophoudelijk in de tweede helft van 2022. Dit was voornamelijk het gevolg van ‘overbuying’ van Europa. Ook in Brazilië kan volgens PV InfoLink een kloof ontstaan tussen het importvolume en de werkelijk geïnstalleerde pv-capaciteit. Daarom wordt verwacht dat een hoog voorraadniveau op korte termijn de vraag in het buitenland zal blijven beïnvloeden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten