Solar Magazine - 1,5 miljoen woningen met label E, F of G moeten in 7 jaar verduurzaamd worden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
1,5 miljoen woningen met label E, F of G moeten in 7 jaar verduurzaamd worden
© Travelty | Dreamstime.com

1,5 miljoen woningen met label E, F of G moeten in 7 jaar verduurzaamd worden

De komende 7 jaar moeten in Nederland 1,5 miljoen woningen met energielabel E, F of G verduurzaamd worden. Dat concludeert Natuur & Milieu op basis van data van het Kadaster in haar Woningmonitor.

Natuur & Milieu heeft als eerste onderzocht of de woningen met de energielabels E, F of G in het bezit zijn van particuliere verhuurders, eigenaar-bewoners of woningcorporaties. Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van data van het Kadaster, maar ook van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Inhaalslag
‘Het onderzoek laat zien dat het tijd is om een enorme inhaalslag te maken’, stelt Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu. ‘Gemeenten moeten aan de slag, woningeigenaren moeten tempo maken en de overheid moet het aangekondigde beleid concreet maken.’

In 2015 werd het energielabel voor woningen ingevoerd en werden voorlopige energielabels toegekend. Een geregistreerd energielabel is sindsdien verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering. Op basis van het energieverlies van de woning, type verwarming en de aanwezige duurzame- energieopwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen wordt het geregistreerd energielabel bepaald.

Heemstede en Bloemendaal slechtst
De 5 gemeenten met het grootste aandeel geregistreerde energielabels E, F en G zijn Heemstede, Bloemendaal, Westerwolde, Laren en Haarlem. Heemstede en Bloemendaal hebben zelfs een aandeel dat ruim 2 keer zo hoog is als het landelijk gemiddelde van 16 procent.

Gemeente

Percentage woningen met label E, F en G

1. Heemstede

36 procent

2. Bloemendaal

34 procent

3. Westerwolde

31 procent

4. Laren

30 procent

5. Haarlem

30 procent

6. Terschelling

30 procent

7. Brunssum

29 procent

8. Pekela

29 procent

9. Gooische Meren

29 procent

10. Schiedam

28 procent

De gemeenten met het grootste aantal geregistreerde energielabels E, F en G zijn Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Haarlem. Deze top 5 vertegenwoordigt 21 procent van deze energielabels. ‘Wat opvalt zijn de grote verschillen tussen de gemeenten, maar allemaal moeten ze hard aan de slag’, aldus Van Tilburg.

Gemeente

Aantal woningen met label E, F en G

1. Amsterdam

45.173

2. Den Haag

39.359

3. Rotterdam

35.159

4. Utrecht

14.842

5. Haarlem

12.981

6. Groningen

11.351

7. Eindhoven

10.780

8. Tilburg

9.294

9. Maastricht

8.903

10. Breda

8.326

Particuliere verhuur loopt achter
Over het algemeen kan gesteld worden dat woningen in bezit van woningcorporaties het kleinste aandeel van de slechte energielabels E, F en G hebben: 10 procent. Woningen in bezit van particuliere verhuurders lopen nog ver achter met 22 procent slechte energielabels. Ook woningen in bezit van eigenaar-bewoners presteren met 19 procent slechter dan het gemiddelde van 16 procent.

Verhuurverbod
Natuur & Milieu concludeert dat de prestatieafspraken die met woningcorporaties zijn gemaakt, over het terugdringen van woningen met slechte energielabels, effect hebben. De organisatie stelt wel dat er nog vergelijkbare afspraken ontbreken met particuliere verhuurders, terwijl er voor hen wel een subsidieregeling beschikbaar is.

Van Tilburg: ‘Er is een verhuurverbod voor woningen met label E, F of G aangekondigd, maar dit is nog erg onduidelijk. Onze oproep aan het kabinet is: maak het verhuurverbod zo snel mogelijk concreet. Verplicht daarnaast dat bij verkoop of aankoop van een woning het stapsgewijs afbouwen van energielabels E, F of G gegarandeerd is. Op die manier worden alle woningeigenaren aangespoord om te verduurzamen.’

Natuur & Milieu stelt het verder belangrijk te vinden dat gemeenten toegang krijgen tot de gegevens van het Kadaster, die gebruikt zijn voor dit onderzoek. Op die manier kan lokaal maatwerk geleverd worden om de energielabels te verbeteren. De rijksoverheid dient daarvoor afspraken te maken met het Kadaster.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - 's-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!