logo
wvhj2023
© Energyra
© Energyra
12 december 2022

TOPCon op schema om nieuwe mainstreamtechnologie voor zonnepanelen te worden

Welke zonneceltechnologie voor zonnepanelen wordt de nieuwe standaard? Het is de inzet van een intense strijd tussen enerzijds Chinese fabrikanten onderling, maar anderzijds ook met Europese producenten.

Die laatste groep wil de pv-industrie laten terugkeren naar Europa. TOPCon-zonnecellen liggen vooralsnog op poleposition om perc-zonnecellen te vervangen als de volgende mainstream pv-technologie.

Massaal omarmd
TOPCon is een afkorting van tunnel oxide passivated contacts. Deze dubbelzijdige zonnecellen – oftewel bifacial – kennen speciale tussenlagen aan de achterzijde, bestaande uit een zeer dunne oxide- en polysiliciumlaag. Deze structuur gaat de verliezen aan het oppervlak tegen. De technologie is de afgelopen periode massaal door ’s werelds grootste zonnepaneelfabrikanten omarmd en zal binnen afzienbare tijd de standaard zijn. In de coulissen lopen ook andere technologieën – zoals heterojunctie- en tandemzonnecellen – zich warm om de ‘marktleider’ op te volgen. Zij hebben – vooral voor de bestaande Chinese fabrikanten – wel één belangrijk nadeel: ze vereisen volledig nieuwe fabriekslijnen. Dit opent de deur voor Europa, de Verenigde Staten en India om de komende jaren met een nieuwe generatie productiecapaciteit een leidende positie op te bouwen.

Roadmap
In de nieuwste editie van de International Technology Roadmap for Photovoltaic (ITRPV) wordt door de Europese koepel van machinebouwers VDMA de verwachting uitgesproken dat het marktaandeel van n-type silicium het komende decennium toeneemt van 20 naar 70 procent. Perc-zonnecellen blijven daarbij dominant – inclusief de daaruit geëvolueerde n-type industriële TOPCon-zonnecellen – maar zien het marktaandeel wel krimpen van 85 procent in 2022 naar 70 procent in 2032. Heterojunctiezonnecellen zullen een marktaandeel van 19 procent bemachtigen, terwijl andere hoogrendementstechnologieën zoals interdigitated back contact (ibc)- en tandemzonnecellen volgen, met ieder ongeveer 5 procent marktaandeel.

Het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink verwacht dat de p-type perc-zonnecellen tegen 2025 al het marktleiderschap kwijt zullen zijn. N-type TOPCon-zonnecellen zullen die positie overnemen, omdat deze op bestaande perc-productielijnen gefabriceerd kunnen worden. PV InfoLink stelt dat de productiecapaciteit voor TOPCon-zonnecellen eind 2022 zo’n 60 gigawattpiek bedroeg en voor heterojunctie (hjt)-zonnecellen 14 gigawattpiek; waaronder 2 à 3 gigawattpiek voor R&D- en pilotdoeleinden.

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2023.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten