logo
wvhj2023
© Transversospinales | Dreamstime.com
© Transversospinales | Dreamstime.com
6 december 2022

Vrije Universiteit Brussel: energierekening 4 keer zo hoog, zonnepanelen op komst

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) meldt hard getroffen te worden door de energiecrisis. Omdat de energiekosten 4 keer zo hoog dreigen te worden, laat de universiteit onder meer zonnepanelen installeren.

De VUB gaat vanuit haar Energy Save Team de volledige gemeenschap op alle campussen ‘sensibiliseren, responsabiliseren en engageren’ tot het ondernemen van actie op elk niveau binnen de organisatie.

19 graden Celsius
Vanaf begin december verwarmt de universiteit haar gebouwen doorheen de werkweek tot 19 graden Celsius. Verder pakt de universiteit de verspilling van energie aan door het nutteloos verwarmen van lokalen of het laten branden van lichten. Deze maatregelen moet de aardgasfactuur verlagen met 14 procent. De verschillende faculteiten, vakgroepen en interne diensten werken aan actieplannen om, niet enkel op korte termijn, maar ook structureel het energieverbruik verder in te perken.

Verduurzaming
De beschikbare middelen in de begroting voor 2023 worden prioritair ingezet voor energie-efficiënte investeringen in onder meer de nog niet verbouwde en verduurzaamde gebouwen op de campussen die dateren uit de jaren ’70 en ’80.

Verder wordt maximaal ingezet op 100 procent groene energie, de aangekochte elektriciteit is 100 procent groen. Bovendien plaatst de universiteit het maximale aantal zonnepanelen op haar daken voor lokale groenestroomopwekking. De ambitie ‘versneld verduurzamen’ zit ook verankerd in het Klimaatactieplan dat de VUB recentelijk goedkeurde. Met het plan engageert de universiteit zich om tegen 2030 tussentijdse doelen te realiseren die in lijn liggen met wat nodig is om de opwarming tot 1,5 graden te beperken. Tegen ten laatste 2050 heeft ze de ambitie om klimaatneutraal te zijn. De huidige energiecrisis zal dit verduurzamingsproces nog versnellen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten