Solar Magazine - ‘Italiaans’ Enel bouwt nieuwe gigafabriek voor zonnecellen en zonnepanelen in Amerika
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Italiaans’ Enel bouwt nieuwe gigafabriek voor zonnecellen en zonnepanelen in Amerika
© Enel

‘Italiaans’ Enel bouwt nieuwe gigafabriek voor zonnecellen en zonnepanelen in Amerika

Enel North America – onderdeel van het Italiaanse nutsbedrijf Enel – gaat via zijn dochteronderneming 3Sun USA in Amerika een gigafabriek bouwen voor de productie van zonnecellen en zonnepanelen.

De beoogde productiecapaciteit is 3 gigawattpiek bij de opening van de fabriek en moet in de periode daarna opgeschaald worden naar een jaarlijks volume van 6 gigawattpiek. De bouw start volgend jaar en eind 2024 moeten de eerste zonnecellen en zonnepanelen uit de fabriek rollen.

Sicilië
Enel is de belangrijkste producent van stroom en gas van Italië. Het in 1962 opgerichte, beursgenoteerde bedrijf is wereldwijd actief. Zo verkoopt het in Nederland aan grootverbruikers stroom en gas, maar is het ook al lange tijd in Amerika actief.

Vorig jaar haalde bedrijfsonderdeel Enel Green Power een investering binnen van het Europese Innovatiefonds om de huidige jaarproductie van zonnepanelen met heterojunctiezonnecellen via het innovatieproject TANGO op te schalen, van 200 megawattpiek naar 3 gigawattpiek. Dat moet gebeuren via de ‘3Sun Gigafactory’ in Catania, de op een na grootste stad van het eiland Sicilië.

Door middel van een ambitieus R&D-programma wil 3Sun de (heterojunctie)zonnepanelen door- ontwikkelen en uiteindelijk ook een tandemstructuur realiseren, die gebruikmaakt van 2 gestapelde zonnecellen waardoor er meer licht kan worden opgevangen. Het bedrijf stelt dat de combinatie van bifaciale zonnepanelen en de tandemzonnecelstructuur aanzienlijke efficiëntieverbeteringen mogelijk maakt, waardoor zonnepanelen een efficiëntie van meer dan 30 procent kunnen behalen.

Mogelijke locaties
Enel evalueert momenteel de mogelijke locaties voor de nieuwe fabriek in de Verenigde Staten. Er zijn momenteel in Amerika minder dan 5 zonnepaneelfabrieken die een jaarlijkse productiecapaciteit van meer dan 1 gigawattpiek hebben. President Bidens Inflation Reduction Act heeft in de afgelopen periode echter de investeringen in de nieuwe fabriek aangejaagd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Duramotion zoekt:

Telefonist(e) / receptionist(e)

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
kWh People zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!