Solar Magazine - EU investeert in Italiaanse fabrikant van zonnepanelen: productiecapaciteit uitgebreid naar 3 gigawattpiek
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EU investeert in Italiaanse fabrikant van zonnepanelen: productiecapaciteit uitgebreid naar 3 gigawattpiek
© Enel

EU investeert in Italiaanse fabrikant van zonnepanelen: productiecapaciteit uitgebreid naar 3 gigawattpiek

Het Innovatiefonds van de EU investeert ruim 1,1 miljard euro in 7 innovatieveprojecten. Een daarvan betreft een uitbreiding van de productiecapaciteit van de Italiaanse zonnepaneelfabrikant Enel.

De 7 projecten worden gerealiseerd in België, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden.

Staalproductie
Met een project in Zweden wordt beoogd de broeikasgasemissies van de staalproductie volledig tot 0 terug te brengen door in Gällivare en Oxelösund groene waterstof te gebruiken. Bij een ander project in Finland zullen in een raffinaderij in Porvoo 2 manieren worden gedemonstreerd om schone waterstof te produceren: door middel van hernieuwbare energie en door CO2 af te vangen en permanent op te slaan in de Noordzee. Met een project in Frankrijk worden onvermijdelijke emissies van een cementfabriek opgevangen en wordt de CO2 deels geologisch opgeslagen in de Noordzee en deels verwerkt in cement. Om de emissies van de productie van waterstof en chemische stoffen te reduceren, wordt met een project in België een volledige waardeketen voor CO2-afvang, ‑transport en ‑opslag in de haven van Antwerpen ontwikkeld.

Met een project in Spanje wordt niet-recyclebaar stedelijk afval in El Morell omgezet in methanol, een belangrijk chemisch basisproduct en een koolstofarme brandstof. Met weer een ander project in Zweden wordt een grootschalige installatie voor bio-energie en koolstofafvang en ‑opslag gecreëerd bij een bestaande warmtekrachtkoppelingsinstallatie in Stockholm.

TANGO
Tot slot is er het innovatieproject TANGO – een afkorting van ITaliAN pv Giga factOry – van Enel in het Italiaanse Catania. Enel Green Power, een onderdeel van energiebedrijf Enel, is de coördinator van het project.

Het TANGO-project zal op industriële schaal een pilotlijn ontwikkelen voor de productie van dubbelzijdige heterojunctiezonnecellen. De bifaciale heterojunctie (b-hjt)technologie zorgt voor hogere prestaties ten opzichte van conventionele zonnepanelen. Het project moet leiden tot een opschaling van de huidige jaarproductie van zonnepanelen met b-hjt-zonnecellen van 200 megawattpiek naar 3 gigawattpiek.

Het TANGO-project zal volgens Enel het Europese technologische leiderschap in de volgende generatie zonnecellen en zonnepanelen bevorderen en een positieve impact hebben op de hele Europese pv-waardeketen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
SolarMinds zoekt:

Service monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!