Solar Magazine - Ook regionale netbeheerders melden congestie na aankondiging van TenneT
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ook regionale netbeheerders melden congestie na aankondiging van TenneT
© Liander

Ook regionale netbeheerders melden congestie na aankondiging van TenneT

In navolging van netbeheerder TenneT die een melding van congestie heeft gedaan voor het hoogspanningsnet in 4 provincies, hebben ook de regionale netbeheerders een melding van het volle stroomnet gedaan.

Liander meldt congestie in Flevoland en Gelderland. De netbeheerder is voor het transport van elektriciteit afhankelijk van het hoogspanningsnet van TenneT. Nu het hoogspanningsnet zijn maximale capaciteit heeft bereikt, is er ook bij Liander geen ruimte meer voor nieuwe aanvragen voor de levering van elektriciteit.

Vele tientallen knelpunten
Liander en Enexis melden vele tientallen nieuwe knelpunten bij de afname (red. levering) en teruglevering van stroom op de volgende locaties:

  • Flevoland: Almere (levering), De Vaart (levering), Dronten (levering), Lelystad (levering), Pampus (levering), Zeewolde (levering) en Zuiderveld (levering).
  • Gelderland: Apeldoorn (levering), Arnhem (levering), Borculo (levering), Dale (levering), Dodewaard (levering), Doetinchem (levering), Druten (levering), Ede (levering), Eerbeek (levering), Elst (levering), Harderwijk (levering), Harselaar (levering), Hattem (levering), Kattenberg (levering), Lochem (levering), Nijmegen (levering), Oosterhout (levering), Renkum (levering), Teersdijk (levering), Tiel (levering), Ulft (levering), Vaassen (levering), Winterswijk (levering), Woudhuis (levering), Zaltbommel (levering), Zevenaar (levering), Zuidbroek (levering) en Zutphen (levering).
  • Groningen: alle stations (teruglevering).
  • Drenthe: alle stations (teruglevering), Bargermeer (levering), Beilen (levering), Coevorden (levering), Emmen Weerdinge (levering), Hoogeveen (levering), Klazienaveen (levering), Marsdijk (levering), Veenoord (levering) en Zeijerveen (levering).
  • Overijssel: alle stations (teruglevering), Dedemsvaart (levering) en Hardenberg (levering).

Problemen op middenspanningsnet
Naast het hoogspanningsnet van TenneT raakt ook het middenspanningsnet van Enexis steeds voller. De netbeheerder heeft een gebrek aan netcapaciteit voor de afname van elektriciteit in Eindhoven-West, Hapert en Meppel. Om die reden start Enexis – in aanvulling op de onderzoeken van TenneT – met onderzoeken naar congestiemanagement.

Ook op een aantal andere stations ziet Enexis dat de grenzen van de maximale capaciteit bijna bereikt zijn, maar daar verandert vooralsnog niets voor klanten. Voor de invoeding van elektriciteit geldt dat er sprake is van een gebrek aan netcapaciteit op de stations in Weiwerd, Veenoord, Hapert, Haps, Maarheeze en Kelpen. 

Extra capaciteit wind- en zonne-energie
Toch is er ook goed nieuws. Want Liander en TenneT hebben extra ruimte op het elektriciteitsnet gevonden voor windmolens, zonneparken en zonnedaken. ‘De beheerder van het hoogspanningsnet heeft met een aantal partijen intentieafspraken gemaakt, waardoor er extra capaciteit op het volle net voor teruglevering van groene stroom beschikbaar komt’, aldus Liander. ‘Zodra deze afspraken concreet zijn, kunnen we een aantal klanten op de wachtlijst van de gewenste teruglevercapaciteit voorzien.’

In Flevoland en Gelderland komt er naar verwachting minder capaciteit beschikbaar dan de producenten op de wachtlijst vragen. Dit betekent dat er een wachtlijst blijft totdat TenneT het hoogspanningsnet heeft uitgebreid of op een andere manier meer capaciteit op het net creëert. In Friesland verwacht TenneT meer capaciteit vrij te spelen dan de producenten op de wachtlijst op dit moment vragen. Dit geldt in eerste instantie voor het zuidelijk deel van Friesland.

Contact in januari 2023
Zodra TenneT contracten heeft afgesloten met deze geïnteresseerde partijen kan Liander de extra transportcapaciteit aan de grootverbruikers op de wachtlijst toekennen. Liander neemt dan contact op met deze klanten op de wachtlijst. Dit is naar verwachting in januari 2023. 

Voor het noordelijk deel van Friesland is de verwachting dat in 2024 meer capaciteit voor de grootschalige teruglevering van duurzame energie beschikbaar komt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Noord-Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!