logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
17 november 2022

TenneT start landelijk onderzoek naar flexibel vermogen voor aansluiten extra zonnepanelen

TenneT start samen met de regionale netbeheerders een landelijk onderzoek naar flexibel vermogen. Door toepassing van congestiemanagement hoopt TenneT extra zonnedaken en zonneparken aan te kunnen sluiten.

TenneT wil via een nationale marktconsultatie meer inzicht krijgen in waar extra ruimte op het bestaande stroomnet gevonden kan worden door flexibiliteit in te zetten.

40 gigawatt
Alleen al bij TenneT liggen er volgens de hoogspanningsnetbeheerder momenteel in totaal voor meer dan 40 gigawatt aan potentiële nieuwe aanvragen voor een aansluiting op het stroomnet. Dat is vergelijkbaar met 50 keer het vermogen van de stad Amsterdam of 4 keer het verbruik van heel Nederland op een normale dag.

Naast investeringen worden verschillende mogelijkheden verkend om het huidige net beter te benutten. Flexibel gebruik van het stroomnet is een van de opties om op korte termijn capaciteitsruimte te realiseren. In lopende congestieonderzoeken komt er nog relatief weinig flexibel vermogen beschikbaar, terwijl de potentie veel groter is. TenneT schat in dat momenteel slechts 10 procent van het beschikbare flexibele vermogen wordt benut. Daarom wordt nu een landelijke marktconsultatie gestart die onderzoekt waar er klanten zijn die tegen een vergoeding tijdens piekmomenten het elektriciteitsnet willen ontlasten en bijvoorbeeld op andere momenten van de capaciteit op het stroomnet gebruik willen maken.

Nieuw congestie
In verschillende regio’s raken de grenzen van de capaciteit van het hoogspanningsnet in zicht. TenneT doet daar een aantal formele nieuwe vooraankondigingen van congestie. Het blijft in deze regio’s voor bestaande en nieuwe grootverbruikers mogelijk om gesprekken te voeren met de netbeheerder als het gaat om een aansluiting of een verzwaring, maar de netbeheerder kan tijdens de onderzoeksfase geen aanbod doen voor transportcapaciteit omdat nog niet duidelijk is of de gevraagde transportcapaciteit daadwerkelijk beschikbaar is.

De gebieden waar het om gaat, zijn:

  • Haven Rotterdam en Goeree-Overflakkee: voor een groot deel van de Rotterdamse haven –  te weten Europoort, Botlek en Pernis – en de regio’s Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee, Hoek van Holland en Hoogvliet gaan TenneT en Stedin onderzoeken of het elektriciteitsnet efficiënter benut kan worden met behulp van congestiemanagement voor afname van elektriciteit.
  • Flevopolder, Gelderland en Utrecht: in deze regio’s heeft TenneT al extra transportcapaciteit gevonden, maar er is naar verwachting nog meer flexibel vermogen beschikbaar.
  • Groningen, Drenthe en Overijssel: in grote delen van deze provincies zat het elektriciteitsnet al aan de grenzen van de maximale capaciteit, maar vanwege de nieuwe regels voor congestiemanagement wil TenneT onderzoeken of het toepassen van het systeem van spitsmijden in deze provincies capaciteitsruimte kan opleveren. TenneT herijkt daarom de congestieonderzoeken en breidt deze uit naar alle stations in dit gebied. Daarbij doet de hoogspanningsnetbeheerder een vooraankondiging van verwachte structurele congestie voor productie van elektriciteit in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. De aanwezige transportcapaciteit is gezamenlijk circa 3.630 megawatt, terwijl de gevraagde transportcapaciteit circa 4.019 megawatt is.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten