logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
17 november 2022

TenneT: congestiemanagement zorgt in 4 provincies voor extra ruimte om zonneparken aan te sluiten

Door de toepassing van congestiemanagement ontstaat in Friesland, de Flevopolder, Gelderland en Utrecht extra capaciteit voor het aansluiten van windmolens en zonneparken op het stroomnet. Dat meldt TenneT.

De hoogspanningsnetbeheerder heeft het congestieonderzoek voor de 4 provincies afgerond. De belangrijkste conclusie is dat er in eerste instantie in totaal 161 megawatt aan extra transportcapaciteit vrijkomt en in 2024 zelfs 374 megawatt als in Friesland nieuwe transformatorcapaciteit is uitgebreid.

Gebied

Extra transportcapaciteit in eerste fase (2021-2024)

Extra transportcapaciteit in tweede fase (2024-2025)

Friesland

57 megawatt

270 megawatt

Flevopolder, Utrecht en Gelderland

104 megawatt

Totaal

161 megawatt

374 megawatt

De verwachte financiële kosten van congestiemanagement bedragen 2,5 miljoen euro in Flevopolder, Utrecht en Gelderland en in de eerste fase 2,1 miljoen euro in Friesland. In de tweede fase bedragen de verwachte kosten daar 8,9 miljoen euro.

650.000 zonnepanelen
De 161 megawatt extra vermogen is volgens TenneT vergelijkbaar met het vermogen van 650.000 zonnepanelen. De hoogspanningsnetbeheerder gaat in de komende periode actief op zoek om het vermogen dat vrijkomt verder uit te breiden.

De komende 2 maanden gaat TenneT afspraken maken met de partijen die flexibel vermogen kunnen leveren. De regionale netbeheerders Stedin voor Utrecht en Liander voor Friesland, Flevopolder en Gelderland kunnen aansluitend daarop weer starten met de processen om klanten aan te sluiten die op een wacht- of interesselijst terecht waren gekomen. De gevonden hoeveelheid flexibel vermogen is echter niet voldoende om alle klanten op de wachtlijsten in de verschillende provincies te faciliteren. De wacht- en interesselijst bedraagt in deze regio’s samen namelijk zo’n 1.000 megawatt.

Spitsmijden
In de 4 betreffende regio’s werd in 2021 de maximale capaciteit van het regionale hoogspanningsnet bereikt. Geïnteresseerde partijen kwamen op een wacht- of interesselijst te staan. Doordat gebruikers van het elektriciteitsnet nu tegen een vergoeding op drukke momenten het elektriciteitsnet gaan ontlasten –  vergelijkbaar met het systeem van spitsmijden – ontstaat extra ruimte voor het aansluiten van meer partijen.

Pas 10 procent gevonden
‘De resultaten van deze onderzoeken zijn een mooie eerste stap, maar ik denk dat er nog aanvullende ruimte bij kan komen als nog meer gebruikers in de regio gaan meedoen aan spitsmijden’, stelt Robert Kuik, Head Grid Planning TenneT. ‘Onze inschatting is dat momenteel pas 10 procent van het flexibel potentieel is gevonden. Daarom gaan we komende periode actief op zoek naar meer partijen die deel willen nemen en flexibel vermogen kunnen bieden.’ 

Naar verwachting van TenneT kan er vanaf december 2022 congestiemanagement volgens de gewijzigde netcode toegepast worden. Of deze verwachting gehaald wordt, is mede afhankelijk van de snelheid waarmee contracten overeengekomen kunnen worden met flexibiliteitsaanbieders.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten