Solar Magazine - De harde cijfers | Zakelijke markt voor zonnepanelen koelt verder af: 1.113 projecten minder opgeleverd
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De harde cijfers | Zakelijke markt voor zonnepanelen koelt verder af: 1.113 projecten minder opgeleverd
© KiesZon

De harde cijfers | Zakelijke markt voor zonnepanelen koelt verder af: 1.113 projecten minder opgeleverd

De zakelijke zonne-energiemarkt koelt verder af. Via de SDE+(+) is de achterstand ten opzichte van vorig jaar opgelopen naar 1.113 projecten. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van CertiQ.

In de maand oktober zijn 182 pv-projecten opgeleverd via de SDE+(+). Dat waren er vorig jaar oktober 240 en daarmee is het installatiecijfer met 24 procent gedaald. Bovendien is het de derde maand van het huidige kalenderjaar waarin minder dan 200 projecten door CertiQ als opgeleverd zijn geregistreerd*. Uitgedrukt in vermogen is de daling zelfs nog groter; te weten 52 procent. In oktober 2021 werd via de SDE+(+) namelijk 205,1 megawattpiek aan pv-projecten opgeleverd en afgelopen maand slechts 97,6 megawattpiek.

Grens 9 gigawattpiek doorbroken
Ook de gemiddelde projectomvang in de maand oktober was fors kleiner dan het voorgaande jaar: 536 om 855 kilowattpiek. De gemiddelde projectomvang over het hele kalenderjaar, tot en met oktober, is nog wel groter dan in dezelfde periode vorig jaar: 730 om 554 kilowattpiek. Gemeten over heel 2021 bedroeg de gemiddelde projectomvang 531 kilowattpiek.

Per 1 november 2022 beschikt Nederland nu over 32.735 pv-projecten uit de SDE+(+) met in totaal een vermogen van 9.013,5 megawattpiek. Daarmee is afgelopen kalendermaand de grens van 9 gigawattpiek doorbroken. De 2 onderstaande grafieken tonen allereerst het in 2022 per kalendermaand geïnstalleerde vermogen en de grafiek daarna het voor de jaren 2019-2022 in de periode januari-oktober van het kalenderjaar geïnstalleerde vermogen. Het tot op heden in dit kalenderjaar via de SDE+(+) geïnstalleerde vermogen ligt inmiddels op 232,5 megawattpiek en 13 procent lager dan in 2021, maar nog wel hoger dan de kalenderjaren 2019 en 2020.

Achterstand van 1.113 projecten
In onderstaande grafieken is te zien dat in de eerste 10 maanden van het kalenderjaar volgens de gegevens van CertiQ maar liefst 1.113 minder zonnestroomprojecten zijn opgeleverd via de SDE+(+); oftewel 34 procent. In iedere maand van het kalenderjaar 2022 zijn tot op heden minder nieuwe projecten opgeleverd dan in 2022. Ten opzichte van qua aantal opgeleverde projecten recordjaar 2020, toen werden er 5.335 projecten opgeleverd, bedraagt de achterstand dit jaar zelfs al 1.908 projecten.

De 2 onderstaande grafieken tonen allereerst het aantal in 2022 per kalendermaand opgeleverde pv-projecten en vervolgens het aantal voor de jaren 2019-2022 in de periode januari-oktober van het kalenderjaar opgeleverde pv-projecten en het totaal aantal opgeleverde projecten.

* Disclaimer: het kan enige tijd duren voor een installatie door CertiQ geregistreerd wordt. Wanneer een zon-pv-installatie is aangemeld bij CertiQ, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de startdatum van de SDE+-subsidie van een project automatisch ingaan. Dit gebeurt op de datum van ingebruikname, dat wil zeggen de ingangsdatum van de inschrijving bij CertiQ. Hierdoor kan het zo zijn dat een project wel al is opgeleverd, maar nog onbekend is in de CertiQ-database. Om deze en andere redenen vinden er op voortdurende basis correcties van de bij CertiQ aangemelde vermogens plaats.

Zonnewarmte
Tot slot zijn er dit jaar tot op heden 3 zonnewarmtesystemen gerealiseerd via de SDE+(+). Deze projecten vertegenwoordigen volgens CertiQ een vermogen van 2,3 megawattth. In de maand oktober is geen enkel zonnewarmteproject opgeleverd. Nederland beschikt per 1 november over 49 zonnewarmtesystemen die via de SDE+(+) gerealiseerd zijn, goed voor een vermogen van 52,9 megawattth.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
kWh People zoekt:

Software Product Owner Solar

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!